Достатъчно е Владимир Путин да не се появи няколко дни пред камерите, а после да направи някакъв нетипичен жест и хиляди експерти започват да ни уверяват, че пред нас стои двойник на руския президент. Сравняват мимиките му, трапчинките на бузите, ушните миди – отвсякъде изглежда, че Путин е подменен. Не е известно къде и как изчезна истинският...

Пред японски журналисти например Путин по домашному доведе любимото си куче. Две в едно – и интервю даде, и кучето разходи. На някого му се стори, че кучето не изпълнява точно командите на стопанина си. И пак се заговори, че на срещата е отишъл двойник – уж животното го гледало недоверчиво. Боже мой! Поставете се на мястото на кучето. Как щяхте да се държите, ако вместо на разходка, ви бяха накарали да скачате около двама усмихнати японци. Кучето лаеше, японците се объркаха, Путин се държа странно.

„Путин умря, страната се управлява от двойник“ – блогърите заливат с такива неща интернет по-скоро заради своята популярност. Ами, ако нещо се случи с президента на Русия наистина? Да кажем, че се е случило! Но има и уважавани експерти, които търсят заместител.  

Съгласен съм, че състрадателните руснаци имат всички опасения да смятат, че Путин е подменен. Ето какво каза той веднъж на журналистите от германската телевизия ARD. След нападението над Грузия през август 2008 г. те го попитаха: ще бъде ли отнет Крим от Украйна, както Южна Осетия? Тогава отговарящият се задави от възмущение: въпросът „по някакъв начин създава усещане за провокация“.

„Крим не е никаква спорна територия... Русия отдавна е признала границите на днешна Украйна, а ние в крайна сметка и като цяло сме приключили преговорите си за границата“.

Още през декември 2013 г. по времето на набиращият сила Евромайдан Владимир Путин потвърди своята миролюбивост по отношение на Крим. Отговаряйки на пресконференция на журналистически въпрос за възможността руски войски да влязат в Украйна, той каза:

„Нищо подобно няма и не може да има“.

След това вече по времето на превземането на Крим Путин отново беше попитан за хората, блокирали части на украинската армия, облечени в униформи, които много приличат на руски военни куртки. Изглежда на Путин въпроса му хареса, защото той отговори изобретателно: „Отидете в магазина и там ще си купите каквато искате униформа“. Журналистът обаче не се предаде: „Това бяха ли руски войници, или не бяха?“

„Това бяха местни сили за самозащита“, отговори Путин така уверено, че всички разбраха – силите за самоотбрана може и да са местни, но са изпратени от него и му се подчиняват.

Месец по-късно чухме от Путин нова версия за кримските събития:

„Зад гърба на самоотбраната на Крим, разбира се, се изправиха наши военнослужещи, те действаха много коректно, но както вече ви казах, решително и професионално“.

А по-късно пред нас се появи съвършено друг човек, външно много приличащ на Путин, който каза:

„Нашите въоръжени сили блокираха армията на Украйна, която е разквартирувана в Крим. Ние никога не сме крили този факт“.

Така говореше единият Путин. А след няколко години той се оказа съвсем друг човек:

„Макар Русия да призна Крим като част от Украйна, ние не сме провеждали преговори за определяне на границата... В сърцето и в съзнанието на хората Крим винаги е бил и остава неотделима част от Русия... Крим е нашето общо наследство и най-важният фактор за стабилност в региона. И тази стратегическа територия трябва да бъде под силен, устойчив суверенитет, който съгласно фактите днес, може да бъде само руски“.

Това каза Путин на 18 март 2014 г., докато подписваше договора „за приемане на Крим и Севастопол в състава на Русия“.

Както виждате тук вече имаме не двама Путиновци, а направо четирима: отричащ, силно разколебан, леко разколебан и потвърждаващ. Кой от четиримата е истинският?

Медицината ни учи, че подобни неща се случват в живота. Такива проявления лекарите наричат „дисоциативно разстройство на идентичността“, „личностно разстройство“, „раздвоение на личността“, „множественост на личността“. Казват, че рядко, но се случва в един човек да живеят няколко различни особи. А нима президентът на Русия не е човек?

Владимир Путин е питан за двойниците му. Даже са му показвали снимка на човек, който прилича на него.

„Какъв двойник? Нямам двойници. За какво са ми?“ – еднозначно отговори президентът.

Но взе снимката... А ние отново ще припомним как отговаряше на въпроса за руските военни в Крим! Отначало там ни няма, а после – там бяхме и никога не сме го крили.

И ако по-рано смяната на личността на Путин ставаше в продължение на няколко години, то напоследък той се променя направо пред очите ни.

Трябва да го спасяваме!

----

* Текстът е публикуван в Крым.Реалии, откъдето го препечатваме. Подзаглавието е на Клуб Z.