България в Европа.

"Прекрасно: 
но - що е Европа?“

Така вероятно Гео Милев би перифразирал строфата си* от поемата "Септември", ако беше жив днес. Особено, ако бе прочел предизборната програма на българските партии.

За някои Европа е "нужна на България така както въздуха и слънцето за всяко живо същество" (по Георги Димитров). За други трябва да се балансира между ЕС и Русия. Трети "път на изток откриха към Европа", както се пее в "Последен валс".

ГЕРБ заговори за различни скорости преди Юнкер

Най-обемиста глава за външната политика има ГЕРБ - най-голямата партия в настоящия парламент. И като че ли е и най-предвидлива. Излиза, че хронологично тя говори за различните скорости в ЕС още преди председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да огласи Бялата книга. 

"Перспективите за фрагментация на ЕС след референдума във Великобритания изглеждат все по-реални. Съществуването на различни нива на интеграция на страните - членки в ЕС е източник на нестабилност", пише още в първия абзац на раздела, посветен на външната политика на ГЕРБ.

Разбира се, загатнато е какъв би могъл да бъде приносът на България например за "превенция на нарушаването на границите на ЕС". Но веднага следва уговорката, че страната ни "все още не може да даде максималното в тази насока, тъй като не сме част от шенгенското семейство".

Но "едно успешно наше председателство на ЕС ще допринесе за утвърждаване на позициите на България в общността".

Членството в НАТО и сътрудничеството на ЕС с пакта са от изключителна важност за ГЕРБ на фона на кризата в Украйна, ситуацията с миграцията от Близкия изток и Северна Африка и водената он Русия хибридна война.

И явно понеже ГЕРБ е за европейско развитие - поне според названието си - партията подкрепя разширяването на ЕС и интегрирането на Западните Балкани.

"Нова република": Промяна

"Външната, както и европейската политика на България, не може да остане същата. Времето на безропотното съгласяване с Брюксел и с чужди правителства приключи. България не може повече да бъде посредник или балансьор между "началниците".

Така започва разделът за външната политика на партия "Нова република".

Според новосъздадената партия "днес, повече от всякога, съдбата на Европа се решава тук - на Балканите..."

Трите приоритета на "Нова република" са силна роля в единна Европа, надеждна отбрана и лидерска роля на Балканите.

Формацията, оглавявана от Радан Кънев, смята да наложи Енергийния съюз като основен европейски приоритет, който да гарантира евтина енергия за икономиката и независимост на България. Ще бъде търсен съюз с Румъния за влизане на двете страни в Еврозоната и Шенген. А за да не допусне изнудване и натиск от Турция, партията ще използва всички лостове на Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС.

"Нова република" счита НАТО за основен гарант за националната сигурност на България. Тя иска модернизация и превъоръжаване на армията на страната ни. Обръща се също внимание на социалния момент - повишение най-малко с 10% всяка година на заплатите на войниците и офицерите.

Партията се зарича, че България ще си върне лидерската роля на Балканите и ще осигури подкрепа за европейското бъдеще на всички страни от Западните Балкани.

А двустранните отношения с Турция и Русия трябва ще се развиват единствено на основата на равнопоставеност и взаимна изгода.

Реформаторите искат звено за борба с хибридните атаки

Националноотговорната външна политика е обявена за трети стълб от предизборната програма на Реформаторския блок.

Партията е категорично "против всякакви опити за намеса на чужди държави, в т.ч. Русия и Турция, и на техните дипломатически представители във вътрешните работи на страната".

Реформаторите обещават създаване на специално звено към Министерския съвет за информация, анализ и разработване на мерки срещу хибридни атаки срещу България и българските институции.

"ДА, България": Никакво позициониране като "баланс"

"Противодействие на всеки опит за позиционирането на България в положение на "баланс" или "равна отдалеченост" от останалите държави в Европейския съюз в отношенията с трети страни."

Това е една от целите на друга нова партия - "ДА, България".

Сред най-важните за нея неща е приоритетното партньорство със страните от Централна и Източна Европа. Застъпени са активни двустранни отношения с останалите държави от Балканския регион. Партията е за запазване на добросъседски отношения с Турция, но при придържане към общите европейски позиции, отстояване на правата на човека и демократичния модел на общество.

Но "ДА, България" мисли не само в европейски, а и в глобален план. Тя настоява за цялостен преглед на отношенията ни с Русия и поставянето им на равноправна основа. И е за задълбочаване на отношенията с Китай, Япония и Южна Корея.

Партията ще противодейства на опитите за ревизиране на външнополитическата ориентация на България и обвързването й в орбитата на влияние на държави, които се характеризират с липса на демокрация, потъпкване на правата на човека и агресивен външнополитически курс и които поставят под въпрос основните положения на международното право и сигурността в Европа. Конкретни имена на страни не са споменати, но на всеки средно интелигентен човек е ясно какво се има предвид.

Същевременно "ДА България" смята за необходимо ЕС "да бъде разглеждан не като донор на финансов ресурс, а като нов инструмент на публично регулиране, който ни позволява да решаваме проблеми и да постигаме цели, които България не може да осъществи самостоятелно".

БСП - в ЕС и НАТО, но ще маха санкциите срещу Русия

На мнозина може да се стори издненадващ фактът, че БСП е отделила цифром и словом едва 4 (четири) абзаца в програмата си на външната политика.

Според социалистите тя трябва да бъде "активна и балансирана" и "в полза на националните интереси, на Република България, гарантираща националната сигурност и териториалната цялост на страната..."

Партията е за пълноценно членство в ЕС и НАТО. Но обещава, че външната политика "ще е ориентирана за подобряване и развитие на отношенията с Русия, в това число предприемане на конкретни инициативи и стъпки, в сътрудничество с другите страни-членки, за отпадане на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия".

АБВ ще връща изнесения човешки капитал

За отпадане на санкциите срещу Русия се изказва и АБВ, създадена от някогашния лидер на БСП Георги Първанов. Партията иска възстановяване и развитие на отношенията с Москва на прагматична и взаимноизгодна основа.

И отива още по-далече. Тя настоява да направим същото с някогашните ни партньори от Азия, Африка и Латинска Америка.

Същевременно от АБВ смятат, че ЕС ни е длъжник. Те очертават следния външнополитически приоритет:

"Поради това, че дистанцията между България и водещите държави в ЕС е най-голяма, а от страната през последните 27 години е "изнесен" човешки и финансов капитал за десетки милиарди долари, от който са се облагодетелствали развитите западноевропейски държави, започване на преговори за специално третиране и финансиране със средства от европейски фондове на страни като България, с цел намаляване на огромната и нарастваща дистанция между нея и Западна Европа по основни показатели. Сключване на договореност за европейски фонд, който да подпомага завръщането на извлечения човешки капитал от България към развитите страни."

Освен това като член на ЕС и НАТО България трябва "да бъде не само изпълнител на взетите решения, а активно да участва в тяхното формиране и да отстоява специфичните национални интереси".

НФСБ: Да не следваме ничии указания

"Българската външна политика трябва да се диктува само от българския национален интерес", пише в предизборната програма на Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

Само тя от трите партии в националистическата коалиция "Обединени патриоти" е публикувала предизборна програма в сайта си. Затова ще я считаме за обща и за другите две формации - "Атака" и ВМРО.

"Не трябва да следваме указания нито от Вашингтон, нито от Москва, Анкара или Брюксел", заявяват още от НФСБ.

Оттамв смятат, че мястото на Турция не е в ЕС и преговорите за членството й трябва да бъдат спрени.

ДОСТ: Без евразийски сили, но с Турция

Евроатлантическата интеграция на България е най-адекватният отговор на предизвикателствата на геополитическата криза и нарастващите призиви на БСП и на евразийските сили в българското общество за промяна в стратегическия курс за развитие на страната.

Така смятат от партията, оглавена от Лютви Местан.

Но за разлика от други наши партии, ДОСТ настояват за стратегическо прагматично партньорство с Турция като членка на НАТО и страна, която се стреми към ЕС.

ДПС: Реформиране на ЕС

Движението мисли глобално. Как да бъде иначе, след като още в първото изречение от раздела за външна политика гласи, че "ДПС вижда като основен външнополитически приоритет на страната запазването на ЕС чрез неговото реформиране".

Партията на Мустафа Карадайъ иска България да има активна роля в този процес, като използва инструментите на предстоящото председателство на ЕС.

ДПС пренася външната политика на домашна сцена. Движението смята, че основният политически сблъсък на тези избори трябва да бъде по оста "системни, проевропейски партии - националистически, популистки и ксенофобски партии и движения". И дава за пример Европа, където според него "системните партии отдавна водят политика на коалиране с цел изолация от властта на националистическите формации и политици".

Дори "Воля" мисли за външна политика

Покрай достъпните лекарства и евтиния бензин движениото „Воля“ на бизнесмена Веселин Марешки има "програма" и за външната политика. Макар и само с един абзац. Затова ще го цитираме дословно:

"Включване на България в ядрото на европейската интеграция (Еврозона и Шенген). Активно участие в създаването на единна Европейска армия и единна Европейска гранична полиция. Категорична позиция за прекратяване на достъпа до територията на Обединена Европа на незаконни мигранти с неясен статут и цели на миграцията."

----
* "Септември", Гео Милев:
"Отечеството
е в опасност!"
       Прекрасно:
      но - що е отечество?"