„Проблемът между Турция и Холандия съществува отдавна и е свързан с големия геополитически, културен и религиозен завой, който  Ердоган взема. Той всъщност променя посоката на развитие на Турция на 180 градуса. Това, което тя е градила в продължение на  100 години, вече се обръща наобратно и вместо Европа да отива към Анадола, Анадола влиза в Европа.“

Това каза през БНР бившият дипломат и министър на отбраната Бойко Ноев.

Това, което виждаме сега, особено на югоизточната ни граница, е разломът между Европа и „Неевропа“, смята бившият военен министър.

„Не Европа отиде в Анадола, а Анадола дойде на нашата южна граница с Турция. Ето това е големият проблем за България. В същото време, организациите, местата, където ние сме реализирали нашите стратегически и геополитически интереси, в момента са в криза. НАТО е в криза безспорно! Виждате какво стана между двата съюзника - Турция и Холандия! Това безспорно ще се отрази върху организацията. А Турция и Гърция?! Не говоря за Америка“, обясни Ноев.

От другата страна той постави ЕС и процесите, които текат в него.

Според него в момента наблюдаваме две империи – една евроазиатска и една азиатска, които търсят геополитически и исторически реванш – връщането към Османската империя, от една страна, и връщането към имперското величие на Русия.

Всяка една от тези две империи или и двете империи досега са ни откъсвали от Европа, където ние твърдим, че принадлежим. И двете са влияели  пряко върху развитието на България“, каза Ноев.

Поради нашето отношение към Европа, рискът България да бъде всмукана от една от двете империи, които досега исторически са ни всмуквали - Турция или Русия, е много голям, смята той. И добави:

„Нашето отношение към процесите, които текат в Европа, независимо от това на колко скорости, е от ключово значение за бъдещето на България. Не санирането, не просто приказките за работни места. Те са много важни, разбира се, но политиците, които в момента водят предизборна кампания трябва ясно да кажат на хората, че в момента България е на кръстопът.“

Накрая Ноев предупреди, че има опасност България да бъде закарана в Евразия:

„Сега отново се появяват гласовете, които казват: „Дойде моментът, съдбата, и ние трябва да поемем по своя нов път“. Хората, които говорят за нов път, ще закарат България в Евразия и в Анадола. Това трябва съвършено ясно да се знае. Ние трябва всички заедно, и обществеността, и политиците, в един консенсус да се включим в този (европейски) влак, който отново тръгва. Той ще тръгне, а ние сме заинтересовани той да тръгне. За съжаление, отново ще се хващаме за последния вагон, както досега, но изглежда това ни е съдбата. Нека този път не изпуснем своя шанс.“

Ноев оцени  като „българска работа“ твърдостта на Полша за непреизбиране на Доналд Туск  начело на Европейския съвет и направи аналогия с номинацията на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева начело на ООН. Полша обаче има предимството да е в центъра на Европа, заради което може да си позволи по-особени мнения, което за България би било равносилно на смърт, заяви той и обясни, че страната ни не „трябва да бъде вето играч“ в европейските преговори.