Над 90% от потребителите на академичния проект "Време за избор" смятат, че е нужна реформа в съдебната власт, а близо 60 на сто мислят, че е време за приемане на нова конституция. Това показва междинният анализ на резултатите от попълването на теста за политическа ориентация от 5000 потребители. 

С твърдението, че "борбата срещу корупцията не е възможна без сериозна реформа в съдебната власт" 70 % от участниците в анкетата са категорично съгласни, а други 23 на сто - съгласни, показват данните. Хората с неутрално отношение по темата и тези с различна степен на несъгласие са едва около 6 % от потребителите на платформата. 

Твърдението, че трябва да се приеме нова конституция - тема, която се търкаля преди всички избори от години в комплект с предизвикването на вот за Велико народно събрание, без което нов основен закон е невъзможен, се споделя напълно от 25,1% от отговорилите на въпроса в платформата. Съгласни са още 33,7% от гражданите, попълнили теста. Сред общо 20-те твърдения, на които трябва да отговорят потребителите на "Време за избор" обаче, този за нова конституция събира внушителен "неутрален" вот - над 22 на сто. Други общо близо 20% от потребителите не са съгласни, че настоящата конституция трябва да бъде сменена. 

Интересни са отговорите на гражданите, попълнили теста по темата трябва ли да бъде въведена изцяло мажоритарна избирателна система. И тук 18% от хората са "неутрални", но близо 60 на сто от 5000 участници не са съгласни с подобна промяна в законодателството. 7,2 на сто са категорично съгласни с поправката в изборната система, а 15 на сто - просто съгласни или мажоритарният вот събира общо около 25% подкрепа сред потребителите на "Време за избор". Сред тези граждани явно отношението към резултата от референдума, предложен от Слави Трифонов, е обратно на резултатите от самото национално допитване. 

Любопитен е и анализът на данните по твърдението "Ислямът е част от културната история на България". 42% от потребителите на платформата мислят, че твърдението не е вярно. Приблизително същият брой участници във въпросника отговарят обратното, а неутралните са 17 на сто от участниците.

 

Ако още не сте се запознали с въпросника на "Време за избор", не сте го попълнили, но искате да видите кои участници в изборите за парламент са най-близо до Вашите виждания за икономиката, здравеопазването, външната политика и др. - можете да го направите ТУК .

* Клуб Z е медиен партньор на проекта "Време за избор", съвместно разработен от Европейския институт, Лабораторията за публични политики към Нов български университет и Центъра за електронна демокрация (c2d) към Цюрихския университет.