Надявам се Корнелия Нинова да промени подхода си, не всеки ден да обвинява Брюксел, ако стане премиер. Това заяви в ефира на бТВ главният секретар на ЕНП Антонио Лопес.

Той заяви, че именно отказът от обвинения съм столицата на Европа е причината в Испания европейската политика да е популярна и да няма силни евроскептици:

"Защо? Имаме политически консенсус между социалистите и нас, десните, да не обвиняваме Брюксел. Ако има нещо, да поемем ние вината и да оправим това, което ние сме сбъркали. Затова Испания е в първия ешелон на Европа. България също може да е в първия ешелон - зависи от България."

Лопес коментира острите си забележки към Нинова заради нейните остри думи към евродепутатите, подкрепили СЕТА. Лидерката на БСП ги нарече "национални предатели".

"Не съм обвинявал никого. Казах й - как можеш да наречеш "предатели" своите собствени колеги в социалистическата партия на Европа? Според мен тя не знае как стоят нещата. Тя не е наясно, че декларациите, които прави, в другите европейски държави не се виждат като направени от Корнелия Нинова. А като направени от България. Не искам България да има такъв лош имидж навън, защото Нинова не е България", обясни той.

Европейският политик заяви, че първият приоритет за него е българският народ, чак след това е политиката. 

"Подкрепял съм през тези години ГЕРБ и Бойко Борисов, защото смятам, че това е най-добрата възможност за България", добави той.

Лопес се обяви за повече власт на службите в Европа да действат превантивно, за да могат да ограничат мрежите, по които комуникират терористите.

"Човекът в Лондон си е британски гражданин, вероятно обучен и подготвен през интернет", каза той за извършителя на терористичната атака в английската столица.