Бомбата в метрото в Санкт Петербург, която уби 14 души на 3 април, може да се е взривила случайно, предаде РИА Новости, като се позова на източник от силите на реда.

Това е една от разглежданите от следствието версии. Не е ясно каква е причината за нейната поява. Няма и повече подробности.

Бомбата е взривена от терориста самоубиец Акбаржон Джалилов - етнически узбек от Киргизстан с руско гражданство. Преди това той е оставил друг експлозив на станция "Плокад на Въстанието", който обаче бил обезвреден.

В момента се извършва проверка дали Джалилов е бил свързан с "Даеш" ("Ислямска държава"), съобщи Нюз.Ру. Това се прави по нареждане на Александър Бастрикин - шефа на Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ).

Обискирано е било жилището на Джалилов. Там обаче не било открито нищо подозрително. Прегледани били и видеозаписите от входа. Ясно било записано как терористът излиза от дома си с чанта в ръка и раница на гърба си.

Разпитани са над 40 души - очевидци на атентата, служители на метрото и бригадата, обслужваща взривения влак.

Акбаржон Джалилов не е бил религиозен фанатик, твърди чичо ме Имажон пред киргизката агенция "24". Той твърди, че племенникът му редовно посещавал джамия, но никой не забелязал да е имал екстремистки възгледи.

Терористът има по-малък брат на име Аброржон и по-голяма сестра. Цялото му семейство с изключение на сестрата живее в град Ош в Киргизстан. В навечерието на атентата обаче всички изчезнали в неизвестна посока, твърдят съседи. Но според друга информация те били задържани за разпит след взрива и огласяването на името на терориста. Трети източник съобщава, че родителите на Акбаржон Джалилов заминали за Санкт Петербург, за да идентифицират останките му.

Майка спасила дъщеря си и загинала

Ирина Медянцева

Световно известната руска майсторка на кукли Ирина Медянцева (50 г.) е сред жертвите на атентата в метрото, съобщи петербургският портал "Фонтанка". Тя спасила дъщеря си, като я покрила с тялото си.

Двете жени се качили в последния момент във вагона, превърнал се в ковчег за 14 души. Ако са се забавили с няколко секунди, са щели да изпуснат влака, но да останат живи.

Когато избухнал взривът, Ирина Медянцева се хвърлила върху 29-годишната си дъщеря Елена и й спасила живота. Елена била ранена. Тя е оперирана и в момента се възстановява.

6-ма задържани в Петербург, вербували хора за "Даеш"

Шестима души бяха арестувани в Санкт Петербург по подозрение, че са вербували хора от името на "Даеш", предаде Ройтерс.

Задържаните са от Централна Азия, заявиха от Следствения комитет. Няма данни обаче те да са свързани по някакъв начин с атентата в метрото на 3 април.

Арестуваните са заподозрени, че от ноември 2015 г. са вербували други имигранти от Централна Азия за терористична дейност, за "Даеш", както и за "Фатех ал Шам" - бившия Фронт "Ан Нусра", филиал на "Ал Кайда" в Сирия.

При обиски в жилищата на шестимата е открита забранена ислямистка литература.