Вицепрезидентката Илиана Йотова отказа да уточни днес дали има информация правният секретар на президента Емилия Друмева или лично Румен Радев са настоявали за текстовете за уседналост, с които стана скандал:

"Нямам такава информация. Не съм била част от този екип и нямам така информация".

На въпрос дали проектът е иницииран от "Дондуков" 2 Йотова обяви:

"По-точна информация мога да ви дам, след като чуя утре обещаната пресконференция на Министерството на правосъдието. От два дни слушаме само едната страна, но аз искам да чуя и служебният министър, и работната група. Аз информация от тяхна страна кой какво е инициирал и кой какво е написал нямам".

Йотова отговори на журналистически въпроси, свързани със скандала на седмицата - мистериозното прокарване на текстове за уседналост в преходни и заключителни разпоредби ва Закона за българското гражданство и после оттеглянето му с "екзотичното" обяснение, че чиновник го е внесъл самоволно, а министърката на правосъдието не е знаела.

"Всеки гражданин, който има българско гражданство и документи, има равни права - дали ще живее в Канада, в САЩ, в Турция или в страните от ЕС, той има еднакви избирателни права и никой няма право да му ги отнема", категорична бе Йотова.

Тя отстоявала "твърдо становище", че "никой не трябва да си мисли, че България може да има някакъв друг тип устройство освен парламентарна република".

"България е парламентарна република. Законите се решават в Народното събрание, там се утвърждават. Обществени дискусии може да има всякакви по изключително актуални въпроси за страната, какъвто е и този. Но крайната дума е на българския парламент", категорична бе Йотова.

В интервю днес Цветан Цветанов използва повода да атакува Румен Радев, че работи за президентска република.