В края на декември миналата година, американският президент Обама подписа закон, който разширява действията на закона "Магнитски" за целия свят. Това е закон за глобална почтеност в сферата на човешките права, който е популярен като закона "Магнитски" на името на убития през 2009 година в следствен арест  руски юрист Сергей Магнитски. Над замесените руски граждани бяха наложени санкции като забрана за влизане в Съединените щати, замразяване на авоари и  отнемане достъпа им  до американската банкова система. Този закон вече е валиден за целия свят.

През последния месец в България бяха драстично нарушени човешки и граждански права. Би трябвало главният прокурор да разследва дали не са налице основания за квалифицирането на тези деяния като престъпна група срещу правата и свободите на български граждани.

Но тези престъпления, ако не бъдат наказани, имат не само българско измерение.

Бих обърнал внимание на  "Български адвокати за правата на човека", на "Българския Хелзинкски комитет", а и на юридическите съветници на американския посланик -  дали Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, както служебният премиер проф. Герджиков и членовете на ЦИК  не биха попаднали под ударите на глобалния закон "Магнитски"?

Важно е също юридическо становище за действията на президента Радев, който също участва в операция за отнемане на човешки права на български граждани. Възпрепятстването  на български граждани да посетят родината си е грубо нарушаване на човешките им права. Държавни институции участваха също пряко във възпрепятстването на десетки хиляди българи да гласуват. Правителството и ЦИК погазиха няколко международни споразумения, българската Конституция и решение на Върховния административен съд от 15 март. 

Разбира се, в посочените случаи не може да се говори за най-сериозните престъпления според текста на глобалния закон "Магнитски" като убийства и изтезания, но законът изрично посочва изобщо нарушаването на човешки права и преследването на лица, които бранят човешките права. Друга част на закона се отнася до участие в големи корупционни схеми. И за незрящите е видно, че всъщност основната цел на престъпленията около предсрочните избори беше не толкова налагането на пещерен национализъм, колкото запазването на олигархичния модел в България.

Законът "Магнитски" изисква от американския президент да посочва лица, които нарушават човешките права по света или участват в доказани корупционни схеми. И да налага санкции. Всеки българин, който живее в Съединените щати, може да помогне в това отношение, като предостави информация или постави искане пред своите конгресмени и сенатори да бъдат включени български граждани в списъка "Магнитски". Десетки са политиците и бизнесмените,  които са замесени в престъпления срещу човешките права в България и в корупционни сделки.

Също така в края на февруари британският парламент прие свой закон, подобен на "Магнитски".

Не сме сами. Ако българската прокуратура не изпълни задълженията си, има и други начини да се потърси отговорност за грубото потъпкване на човешките права в България и срастването на държава и мафия.