Почти половината руснаци, или 45 на сто, в една или друга степен подкрепят оставка на премиера Дмитрий Медведев, предаде РБК.

Това сочат данни от проучване на московския "Левада-център".

18 на сто от анкетираните са "определено за" оставка на Медведев. "По-скоро за" са 27 процента.

33%  са против оттеглянето му.

Падането на рейтинга на Медведев се свързва с филма разследване "Това не ви е Димон" на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексей Навални. Той бе огласен на 2 март. В него се твърди, че премиерът получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства. Разкритията доведоха до най-големите от години насам протести в Русия. Те се състояха в цялата страна на 26 март. Само в Москва бяха арестувани над 1000 души. Задържан бе и Навални. Той бе осъден на 15 дни административен арест и глоба от 20 000 рубли (323 евро).

Други причини за падането на рейтинга на Медведев са увеличаването на вътрешните икономически проблеми и намаляването на ефекта на "посткримския консенсус", смята социологът Степан Гончаров от "Левада-център".

Друг политолог - Константан Калачов, обаче смята, че проучването съдържа елементи на "формиращо допитване". Той изтъква, че социолозите измерват отношението към личността на Медведев, а не към работата на председателя на правителството. А въпросите в изследването са подредени така, че да бъде получен най-лошият възможен резултат. 

"При всички положения обаче цифрите са тревожни. Ключов е въпросът за оставката. Изглежда, атаките срещу Медведев постигнаха целта си", заявява Калачов пред РБК.

Фондовете на Медведев похарчили почти 60 млн. евро за година

Същевременно 4 фонда, които Навални свързва с Медведев, публикуваха за първи път годишните си финансови отчети, предаде Нюз.Ру. "Дар", "Градислава", "Соцгоспроект" и Фондът за подкрепа на зимните олимпийски спортове (ФПЗОС) огласиха дейността си за 2016 г. в сайта на Министерството на правосъдието.

Според данните общият бюджет на четирите фонда възлиза на 3,68 милиарда рубли (59,9 милиона евро).

Навални веднага заяви, че досега тези отчети не са публикувани и че огласяването им се дължи на разследването на неговия ФБК и последвалите протести. Но допълни, че тези пари се "спускат" отгоре за развлеченията и хобитата на един-единствен човек - Дмитрий Медведев.

От отчета на ФПЗОС става ясно, че на него се води планинска резиденция в кавказкия курорт Псехако. Годишно за поддръжката й се харчат 691 милиона рубли (11,2 милиона евро). Навални припомня, че от ФБК се добрали до електронната кореспонденция на Медведев и установили, че с тези пари покрай всичко друго били купени декантери за вино и наети прислужнички.

На фонда "Градислава" се води имението "Миловка" в градчето Пльос на брега на Волга. Разходите по поддръжката му са 768 милиона рубли (12,4 милиона евро) годишно. ФБК идентифицира този палат през септември 2016 г. и обяви, че там Медведев се шири върху площ три пъти колкото Кремъл и 30 пъти колкото Червения площад.

Палатът в Пльос е на площ три пъти по-голяма от Кремъл. Стопкадър YouTube

"Соцгоспроект" харчи годишно 716 милиона рубли (11,6 милиона евро). Навални припомня твърденията, че там не живее никой. Те са на председателя на надзорния съвет на "Дар" Иля Елисеев, който "съвсем случайно" е състудент на Медведев.

"Дар" е и най-големият от четирите фонда. През миналата година той е похарчил 1,37 милиарда рубли (22,4 милиона евро).

"Всички тези фондове са на практика едно и също нещо, един огромен корупционен фонд портфейл, от който се плащат покупките на Медведев", се казва в изявление на Алексей Навални, публикувано в сайта на ФБК.

Опозиционерът изтъква, че "Подари жизн" ("Дари живот"), който е най-големият и най-известен благотворителен фонд в Русия, харчи годишно 2,3 милиарда рубли (37,3 милиона евро). Сумата е с 1,5 милиарда рубли (24,3 милиона евро) по-малка от прахосваната от фондовете на Медведев.

"За спасяването, лечението, рехабилитацията на децата е похарчено 1,5 по-малко, отколкото за поддръжка на красотата и дворците на Медведев. Като бъдат отнети корупционните пари на Медведев, могат да бъдат извършвани платени операции на всички деца, на които те са необходими", се казва в изювлението на Алексей Навални.