Огромен брой чуждестранни бойци и симпатизанти дезертират от редиците на "Даеш" ("Ислямска държава") и се опитват да избягат в Турция, пише в. "Гардиън".

Последният известен такъв случай е на двама британски и един американски гражданин. Стефан Аристиду от Лондон и британската му съпруга, заедно с Кари Пол Клеман от Флорида се предали на турските гранични полицаи, след като прекарали повече от две години на контролираните от джихадистите райони.

Десетки други чужденци са опитали бягство през последните седмици, през които "Даеш" губи мощ и територии в Ирак и Сирия. Повечето били заловени. Но не са малко и тези, които успели да се измъкнат и да преминат в Турция.

Източници от ислямистката групировка от последните останали под неин контрол крепости в Сирия потвърждават, че тя рязко се срива.

Освен това голям брой бойци от "Даеш", присъединили се към нея от 2013 г. насам, се обръщат за помощ към посолствата на родните си страни с молба да им бъде помогнато да се завърнат у дома.

Предполага се обаче, че други бойци, които са по-фанатични, се опитват да влязат в Турция, дегизирани като бежанци, и оттам да продължат към Европа, където да си отмъщават за сгромолясването на халифата. Това предизвиква сериозни опасения от нови атентати на континента. Западните служби смятат, че сред тези хора има видни членове на действащото в чужбина разклонение на "Даеш". Става дума за граждани на Великобритания, Франция, Белгия и дори на Австралия. Има подозрения, че най-малко 250 идеологически подковани чужденци са проникнали нелегално в Европа от края на 2014 до средата на 2016 г. Почти всички са преминали през Турция.

"Даеш" все още удържа незначителни райони от Мосул, главната си крепост в Ирак.

"Борбата срещу "Даеш" ще прерасне в разузнавателна война, - отбелязва Масрур Барзани, председател на Съвета за сигурност на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан. - Военна победа над "Даеш" я лишава от територии и не й позволява да привлича и вербува чужди бойци. Това на свой ред демотивира чуждите бойци да остават в редовете й и те ще се опитват да бягат или да се предават."

"Заплахата, която чуждите бойци все още представляват при завръщането в роните им страни, обаче не трябва да бъде подценявана", допълва Барзани.

Миналата година австралиецът Нийл Пракаш - висш член на "Даеш", бил заловен в Турция, след като влязъл там от Сирия с помощта на трафикант. Той дал писмени показания, че се присъединил към групировката и се сражавал в нейните редици и дори бил ранен, след което лидерите й го пуснали да си ходи. Властите в Австралия обаче подозират, че Пракаш е свъран с програмата на "Даеш" за използването на дронове и се опитвал да проникне в Европа.

Групировката изполва все по-често дронове за бомбени атаки срещу войските, напредващи срещу двете й главни крепости - Ракка в Сирия и Мосул в Ирак.

Предполага се, че близо 30 000 чужденци са преминали в Сирия, за да се бият в редиците на "Даеш". Правителството на САЩ смята, че 25 000 от тях са убити.

Едно военно поражение ще лиши групировката от способността да привлича нови бойци, смята Шираз Махер - зам.-директор на Международния център за проучване на радикализацията към Кралския колеж в Лондон.

"Лозунгът на джихадистите бе "Да останем и да се разширим". Много млади хора се подведоха по това. Сега, когато халифатът се срива, този призив вече не върви", смята той.

Махер е убеден, че нови и по-мащабни дезертьорства на бойци от "Даеш" тепърва предстоят.