Пловдивската опера апелира да не бъде въвличана в злободневната политическа интрига. В отворено писмо до Министерството на културата, местната власт и медиите директорът на културния институт доц. д-р Нина Найденова се разграничи „от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив“.

„Заставаме срещу включването на проблема в политически дебати с внушения за задкулисие“, пише Найденова.

Оперният състав неволно стана повод за междупартийни битки през последните десетина дни. Тъй като институтът не разполага със сграда, група политици оповестиха идеята си да построят такава чрез сделка с терен на Пловдивския панаир, собственост на левия бизнесмен Георги Гергов. На пресконферения кметът на града Иван Тотев, депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и самият Гергов оповестиха предложението си.

Предлагаме ви пълния текст на отвореното писмо на Пловдивската опера.

„Държавна опера – Пловдив, твърдо се разграничава от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив. Заставаме срещу включването на проблема в политически дебати с внушения за задкулисие. Настояваме името на Държавна опера – Пловдив, да бъде използвано само във връзка с професионалната дейност на института, който е сред водещите в страната, въпреки че е единственият без собствена сграда в България!

С ангажираността си към каузата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и с художествените проекти за международен обмен и развитие на културен туризъм Държавна опера – Пловдив, е доказала, че е основен гарант за духовност и култура в града. Вярваме, че професионалният ни труд не е напразен! Гражданското общество и фондация „Дом за Пловдивската опера” вече ясно ни подкрепиха за построяване на сграда на Операта. Министерството на културата, Общинският съвет и кметът на община Пловдив декларираха ангажираността си за решаване на проблема.

Държавна опера – Пловдив, се обединява зад идеята Концертна зала, която е исторически свързана със златните години на Пловдивската филхармония и е единствената собственост на института в момента, да бъде реконструирана и разширена с държавни и общински усилия, за да се превърне в мултифункционален музикален комплекс, в който да се съсредоточи професионалната дейност на Опера - Пловдив. За нас това е най-реалистичният вариант, който ще реши и проблема с липсата на представителна сцена в културната столица на България.

Алармираме обществеността и институциите, че отлагането на спешните мерки за реконструиране на Концертна зала ще ни принуди напълно да преустановим дейността си поради бедстващото й състояние. Има опасност Държавна опера – Пловдив, да обяви нулев сезон в навечерието на 2019 година!

Държим всички отговорни решения за сградата на Опера - Пловдив, и съдбата на Концертна зала да бъдат взети приоритетно и напълно прозрачно в интерес на културното бъдеше на град Пловдив!

27.04.2017

Директор: доц. д-р Нина Найденова“

"Площад Славейков"