Ето кои са министрите, които ще управляват икономическите ресори в кабинета "Борисов 3". Това са ресорите, в които има нови имена. Преди това ви представихме кои ще са вицепремиерите в новото правителство. За икономиката ще отговаря Валери Симеонов.

 

Владислав Горанов - финанси

Министърът на финансите Владислав Горанов е роден на 30 април 1977 г. в Плевен. Завършил е математическата гимназия в града, а през 1999 г. се дипломира като магистър по счетоводство и контрол в Стопанската академия в Свищов.

През 1998 г. започва работа като специалист в отдел "Извънбюджетни сметки и фондове" към Министерството на финансите. В края на 1999 година напуска, след това става директор на дирекция "Финансова политика" на Министерството на земеделието, като е смятан за човек, близък до тогавашния министър Венцислав Върбанов. Напуска през 2001 г. и се връща във финансовото министерство, като става началник на отдел "Социални разходи". Позиция, която заема до 2009 г., когато напуска и се включва в предизборната кампания на ГЕРБ. Избран е за депутат и в първия кабинет на Бойко Борисов е назначен за зам. финансов министър. 

Докато беше на тази позиция, Горанов бе засечен в столично заведение с депутата от ДПС Делян Пеевски и дълго снимката се разхождаше по медиите. Така и не стана ясно на какво е била посветена, но по думите на Пеевски пред медии - двамата просто се засекли. След това отново е избран за депутат от ГЕРБ.

На 14 февруари 2014 г. Владислав Горанов изненадващо напусна парламента. "Напускам политиката, за да се опитам да запазя експертния си профил. Мотивите да напусна Народното събрание са лични и са свързани с това, че винаги съм искал да бъда експерт и да участвам в процесите като експерт."

Горанов беше назначен като изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка, а през ноември 2014-а става финансов министър въпреки заявката, че е напуснал политиката. 

Емил Караниколов - икономика

Досегашният изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов ще поеме Министерството на икономиката. Той заема поста в агенцията от времето на първия кабинет на ГЕРБ - назначен е през 2010 г., когато институцията обединява приватизацията и контрола по нея. Сега ще е министър от квотата на "Обединените патриоти".

 Юрист е по образование, а преди това е работил в Столичната община като юрисконсулт към направление "Законност и обществен ред, координация и контрол". През януари 2010 г. е директор в дирекция "Държавна собственост" към администрацията на София-област.

В сайта на Агенцията за приватизация няма публикувана негова биография.

През последните години, докато оглавява агенцията, се случиха и скандални сделки. Например тази с продажбата на Дипломатическия клуб в "Бояна" - част от активите на държавната компания АДИС, която е в забранителния списък за приватизация. Караниколов и екипът му обаче не виждат никакъв законов проблем в продажбата на "обособени части" от дружеството.

Въпросният търг за имота също беше съмнителен - спечели го единствената кандидатствала фирма, регистрирана малко по-рано от трима 20-годишни младежи от Стара Загора. Твърди се, че зад сделката стои - макар и индиректно, депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

В края на миналата година се случи и продажба на Музея на виното - част от друго дружество в забранителния списък за приватизация - Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки. Там обаче продажбата бе извършена след поредица от действия на икономическото министерство и участието на агенцията е в подаване на становища към министерството, когато бива попитана за действията по апорти и продажби. 

 

Ивайло Московски, транспорт и информационни технологии

Ивайло Московски е роден на 19 юли 1972 година в град Плевен. Завършва УНСС със специалност публични финанси, а след това и финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. Между 1995 и 1996 г. е инспектор в „София инс“. От 1999 до 2002 г. Московски е председател на борда на директорите и член на управителния съвет на „Монтана" АД, в периода 2002-2003 г. е търговски директор на „Балтекс комерс" ЕООД. От 2003 г. до юли 2009 г. е управител на Официалното представителство на фирма STOLL-Германия за България. Владее английски и немски език.

През лятото на 2009 година става заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първия кабинет на ГЕРБ. На 19 май 2011 г. става и титуляр в транспортното министерство, след като предшественикът му Александър Цветков подава оставка.

Връща се в транспортното министерство и във втория кабинет на Бойко Борисов, където го чакаха същите нерешени проблеми, които остави навремето. Безспорно № 1 от тях е състоянието на БДЖ. Сега на дневен ред сред проблемите вероятно ще е и концесията на летище София, която бе прекратена от служебния кабинет "Герджиков".

Николина Ангелкова, туризъм

Министерската кариера кариера на Николина Ангелкова, която отново ще е министър на туризма, стартира в служебното правителство на Георги Близнашки като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Преди това до 2013 г. е зам.-министър в регионалното министерство. Във втория кабинет на Бойко Борисов прави трансфер към новото отделено Министерство на туризма.

Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 г. в Крумовград, но е отраснала в Кърджали. Името й нашумя през 2011 година, когато тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев я назначи в управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура".

Тя е възпитаник на Harvard Business School - Бостън, САЩ, по програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения“. Магистър по право от УНСС, завършила с грамота за отличен успех, със специализация „Фирмено управление“ от Института за следдипломна квалификация на УНСС.

Била е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. От 2005 до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.

В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт“, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България“ ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД“ (2009-2010 г.).

Теменужка Петкова, енергетика

Изборът на Теменужка Петкова за енергиен министър бе приет като голяма изненада в сектора във втория мандат на Бойко Борисов. Тогава тя бе едно от най-непознатите лица в новия кабинет "Борисов", но бързо се наложи в енергийния сектор - все пак най-малка част от проблемите в енергетиката ни са финансови, а тя разбира от това. Заради работата си в предишния мандат остава на поста и в новото правителство, въпреки че "Обединените патриоти" до последно настояваха ресорът да отиде при тях и да излъчат министър. 

Петкова е родена на 18 януари 1967 г. По време на управлението на ГЕРБ - между 2012 и 2013 г., тя беше шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция. В служебното правителство стана заместник-министър на финансите и отговаряше за дирекциите „Данъчна политика" и „Вътрешен контрол" във ведомството, Националната агенция по приходите, Агенция „Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Петкова е завършила УНСС. Има магистърска степен по специалност „Счетоводство  и контрол". Преминава обучения в областта на „Вътрешен одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в  областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

Нено Димов - околна среда

Името на Нено Димов се смята за една от изненадите в третия кабинет на Бойко Борисов. Причината е, че министърката на околната среда в предишния мандат Ивелина Василева от ГЕРБ се смяташе за един от успешните кадри. Сега обаче ресорът отива при "Обединените патриоти", а техният избор е паднал върху Димов. Въпреки че политическата му биография до момента няма нищо общо с тях.

Нено Димов е "старият десен" в новото правителство. Бе зам.-министър на екологията в кабинета на Иван Костов, когато министър бе Евдокия Манева. Димов бе един от учредителите на ДСБ през 2004 г. На парламентарния вот през 2005 г. става депутат от тъмносинята партия, но няколко години по-късно я напуска. Напуска и парламентарната група на ДСБ.

Малко по-късно се появява в партията на Меглена Кунева ДБГ, беше и водач на листа, но тогава формацията не влезе в парламента. Той оглави и към момента е председател на Инсититута за дясна политика. 

Димов е роден през 1964 г. в София. Магистър по математика от СУ “Св. Климент Охридски”, доктор по физика, член на работната група на UN/ECE по емисионни инвентаризации. Член е на УС на Европейската агенция по околна среда (1997-2002), член на преговорния екип за членство на България в Европейския съюз, народен представител (2005-2009). От 1996 г. развива собствен бизнес. През 2012 г. издаде книгата "Околната среда: от евроментализма до свободата".

 

Румен Порожанов - земеделие

Бившият шеф на фонд "Земеделие" и бивш служебен финансов министър в кабинета на Георги Близнашки - Румен Порожанов, е роден на 17 август 1964 г. в Разлог. Завършва в УНСС „Икономика и управление на селското стопанство“. Допълнително е завършил две магистратури „Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт“ и „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт“.

Между 1992 и 2009 г. работи в Министерството на финансите в отдел „Финансиране на специални дейности“. По времето на НДСВ - през 2002 г., той е в борда на "Булгартабак" - до 2005 г. От 2009 до 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите - тогава Симеон Дянков. В периода март 2011 – август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. По времето на кабинета "Орешарски" напуска. Преди това е жестоко пребит пред дома си - през 2012 г., но до момента не е ясно нито кой е извършителят, нито какъв е бил мотивът.

През ноември 2014 г. управителният съвет на ДФ „Земеделие“ отново избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията, но служебният земеделски министър Христо Бозуков му поиска оставката. Аргументът  - "назряло обществено недоверие" към Фонда.

 

 

 

Николай Нанков - регионално развитие

Това е голямата изненада в третия кабинет "Борисов", след като Лиляна Павлова сдаде поста в Министерството на регионалното развитие и благоустройството след два мандата в него, неведнъж окачествявани като успешни от премиера. Сега на поста застава бившият й заместник - 33-годишният Николай Нанков.

Той е роден 19 декември 1983 г. в Априлци. По професия е "регионалист", пише в сайта на ГЕРБ. Бил е мениджър проекти, избран е за депутат в 42-рото народно събрание. Става заместник-министър на регионалното развитие през 2011 г., а преди това в периода  2009-2011 г. е областен управител на Ловеч. По това време е съвсем млад - едва на 26 години. Той става зам.-министър на строителството, след като Павлова става титуляр в МРРБ - при избирането на Росен Плевнелиев за президент. Практически Нанков заема нейното заместническо място, когато тя пораства в йерархията. 

В министерството по времето на Павлова един от ресорите на Нанков е бил ВиК секторът.