Малко преди обед кандидат-президентът Еманюел Макрон гласува в Туке, съобщи "Фигаро". Само няколко минути по-късно, но в Енен-Бомон своя глас пусна и Марин льо Пен.

Двамата се състезават кой да стане президент на Франция.

Това ще стане ясно довечера в 21 часа българско време. Избирателната активност е приблизително същата като при първия тур, обявиха от МВР на Франция. 28,23 на сто от имашите право на глас 47 милиона французи вече са пуснали бюлетина.

Преди да отиде да гласува Макрон беше приветстват от огромно мнозинство хора, събрали се от сутринта пред дома му. 

Той бе посрещнат от привържениците си и пред бюрото за гласуване, където дойде с жена си Брижит. Двамата дадоха своя вот в Туке и на първия тур, където семейството има голяма триетажна къща на една от главните улици в курорта Имотът енаследство на Брижит от нейните родители - богати собственици на компания за производство на шоколад.

Любопитно е, че Еманюел Макрон не е най-полулярният в Туке политик. На първия тур той бе втори с 30 процента от гласовете, отстъпвайки пред кандидата на десницата Франсоа Фийон, подкрепен от над 50 процента от местните избиратели.

След гласуването Макрон отлетя за Париж, за да се присъедини към сътрудниците на своята кампания и подготви окончателно евентуалното си слово, ако бъде избран. 

Мадам Льо Пен Льо Пен пристигна в секцията в Енен-Бомон заедно с кмета на града Стийв Бриоа и многобройна охрана. 

За разлика от първия тур тя се отказа да върви пеша и дойде в бюрото с автомобил. За националистката Енен-Бомон е град с огромно символично значение. На първия тур тя получи 46 процента от гласовете, което е двойно повече от резултата й на национално ниво от 21 процента.

По-късно кандидат-президентката се оттегли в ловна хижа на Наполеон III, където ще изчака резултатите от вота.