Този път Макрон е подготвен. Отчаян ход на контролираните от ГРУ хакери. И "Уикилийкс" отново е мобилизиран. Обърнете внимание не само на това, че действат в последния момент, за да разколебаят гласоподавателите след приключване на кампанията, но този път има особеност. Те са реализирали хакерска атака преди седмица, но са видели че няма нищо изобличаващо и са задействали по класическата схема на фейк новина с внушението, че има нещо "гнило" за Макрон по презумция - смесвайки реалния факт на съществуването на имейли и фактури и отчети.

Това огромно съдържание трудно може да бъде разгледано, проверено и опровергано, но остават заглавията и внушението, както и спасената "`чест" на ГРУ - че могат да пробият всякаква защита.

Проблемът им е, че всеки път от тук нататък полезната им стойност ще спада, както и резултатите които предизвикват. Хората очакват тези мръсни номера на руските служби, очакват да се намеси "Уикилийкс", очакват местните проксита като Льо Пен да използват "в аванс" част от фейка и да работят в синхрон. И най-вече очакват Русия да атакува Франция и нейната демокрация и се обединяват. 

Такава ще бъде съдбата на руската атака и срещу Германия.

Путин може да пробие много информационни мрежи, може да насити с ударна мощ много информационни фейк кампании като дискредитира или рекетира много западни политици, но загуби предимството на изненадата и правото да говори през "обективни" посредници като Асанж, западни медии и проксита като Льо Пен, като остава незабелязан.

Макрон ще спечели и дори съм сигурен, че "разкритията" ще имат обратен ефект. 

Русия напълно загуби Франция.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

Б.Р. Днес е вторият тур от президентските избори във Франция. Очаква се Еманюел Макрон да победи Марин льо Пен. Прогнозите дават преднина на центриста пред поддържаната от Кремъл ултрарадикалната кандидатка с 63 на 37 процента.