Бившата председателка на Софийския градски съд и "семейна приятелка" на Цветан Цветанов - Владимира Янева бе уволнена като съдия след маратонско заседание на ВСС.

Това стана около 18 ч от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, който дори бе разделен на две, докато текат "сюжетите" с пословичната бивша шефка на съда, наричан често "най-важният окръжен съд в страната".

Янева вече не е магистрат след гласуване с пълно единодушие от иначе враждуващите лагери в Съвета - 9:0 гласа.

Уволнението й идва заради делото "Червей" и следва присъдата й от една година условно затвор с 3 г. изпитателен срок, която вече влезе в сила, след като ВКС я потвърди.

Това става близо 2 години и половина, след като на 5 декември 2014 г. френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан каза в ефира на бТВ, че България има "генерален проблем с гнилите ябълки" в съда.

След това изказване ВСС се активизира в проверки срещу Янева и нейните заместници от ръководството на СГС, а друга от "двете каки" - съдия Румяна Ченалова (чиито съдебен акт именно даде повод за фразата на Дьо Кабан, б.р.), дори бе обявена за издирване в един момент.

Дейстията на Съвета обаче - който отказа категорично да проверява записите от "Яневагейт", оставиха тежки съмнения за избирателност и необективност, след като преди това години наред ВСС си е затварял очите за нарушения на двете.

В момента съдът на два пъти прекрати единственото дело срещу Ченалова - за дейността й като съдия покрай частната "ОЕТ - Обединени енергийни търговци" и НЕК.