Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че е подал строго секретна разузнавателна информация на руския външен министър Сергей Лавров по време на среща през миналата седмица в Белия дом. Поредният скандал около Тръмп, доверил на Москва секрети, получени от израелското разузнаване, стана повод в САЩ да се заговори дори за отстраняването му от власт. По този повод експертът по САЩ проф. Кристиан Хаке дава интервю за интернет изданието на германското сп. “Фокус”, което предлагаме на вниманието ви.

- Господин Хаке, Тръмп има ли право да подава секретна информация?

- По принцип той може да прави каквото поиска, тъй като е президент на Съединените американски щати. Въпросът е какви ще са последиците? Точно за това сега иде реч – какво точно е споделил. Той вече потвърди, че е имало нещо, но все още не е ясно какво точно е било. Ако е така, както го оповести “Вашингтон пост”, то аз го смятам за изключително проблематично за САЩ и техните съюзници.

- Какви международни последици съзирате?

- Подобно подаване на информация застрашава тайните служби на съюзници преди всичко когато те достигат до една държава като Русия, която при определени обстоятелства преследва противоречиви интереси в Сирия. Информацията е била добита от центъра на “Даеш” (“Ислямска държава”). Сега джихадистите усилено ще издирват информатора.

- Как си обяснявате хода на Тръмп?

- Той се смята за невинен, като че ли е споделил информация на партньор в битката срещу “Даеш”, с когото са на един фронт. Може ли да е толкова наивен? Да. Но би могло и да е маневра за отклоняване на вниманието от аферата с ФБР.

- Какви последици за Тръмп ще има издаването на секретна разузнавателна информация, ако това се докаже?

- Тайните служби вече се въздържат да му подават информация и ще става все по-лошо. Този човек етично и политически не може да бъде обуздан, а в международен мащаб вече не го приемат сериозно. При  едно световно положение, каквото то е днес, това е крайно опасно.

- Преброени ли са дните му?

- Да, но според мен в близко бъдеще няма вероятност да започне процедура по отстраняването му от власт. Дори ако това се гласува в Конгреса, ще се провали в Сената, където се изисква мнозинство от две трети. Би трябвало да се случи нещо в редиците на републиканците – ключови фигури, стреляни зайци, които досега са мълчали и са смятали, че на Тръмп му трябва време, тайно ще подготвят план за отстраняването му.

- Това звучи, като че ли се подготвя преврат?

- Никога не бива да се казва никога, тъй като този човек направи САЩ в страната и света за посмешище. Никога досега в историята на САЩ не е имало военен преврат. Но има друг път – 25-ата поправка в конституцията. Ако президентът физически или психически е негоден да управлява и ако това го установят вицепрезидентът и правителството, тогава президент ще стане Майк Пенс (вицепрезидентът – б. р.). Няма да ме учуди, ако политици и военни работят точно в тази посока.

- Как оценявате първите седмици от президентството на Тръмп?

- През изминалите 100 дни не виждам способност да се поучи. Той е непредвидим и откъдето и да го погледнеш – фукльо. В Белия дом цари хаос, Тръмп става все по-самотен. Той съвсем не е глупав, но разсъждава по свой начин, тъй като е далеч от политиката. В историята на САЩ подобно нещо не е било. Президентът е най-големият риск за сигурността на САЩ.

- Кой би могъл да се превърне в най-големия враг на Тръмп?

- Пресата. Има отговорни сътрудници в Белия дом, които си сътрудничат с журналистите. Четвъртата власт, медиите, в САЩ се захранват с информация, както навремето при аферата “Уотъргейт”. Къртица подава важна информация и това е сламката, за която се хващаме.

- Няма ли Тръмп да се превърне сам в най-големия си враг?

- Естествено, че при детската си нагласа сам може да стигне до положение да каже, че сам се отказва от властта. Той усеща, че не владее положението. Той е и остава мултимилиардер и като такъв можеше да се изхвърля. Но не се справя като президент на най-голямата демокрация в света, конфронтиран с разделение на властите, достойнство и морал. Той усеща, че системата работи срещу него. В проблем може да се превърне и неговата, и на семейството му икономическа обвързаност. Че чужди делегации отсядат единствено в хотела “Тръмп” във Вашингтон – такава обвързаност всъщност е нещо немислимо.

- Значи примката около врата на президента би могла да се затегне?

- Ако стане ясно, че неговите фирми използват преки контакти на президента. Това вече е така при неговата дъщеря. Тя е служителка в Белия дом и като такава най-вероятно има огромни икономически предимства, примерно права за продажби в Китай. Ако се съберат достатъчно доказателства, семейство Тръмп няма да може да остане в Белия дом.