Старт на консултации за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени - това е поискал председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов от президента Румен Радев, съобщи самият Панов след срещата. Тя бе по покана на държавния глава. 

"Случаят с т.нар. Цум-гейт показва, че съдебната реформа наистина не е в дълбочина и е необходимо тя да се развие. Обстоятелството, че подобен случай се мултиплицира без никаква реакция на ВСС и другите институции показва, че тази реформа не се е състояла", заяви Панов. . 

И добави:

"Разговарях с президента дали ще предложи конституционни промени и дали ще свика консултации за ВНС, защото прокуратурата трябва да бъде независим орган, равно отдалечен от другите власти. Съдебната власт в момента включва и прокуратата и в този смисъл, доколкото тя е страна в съдебните дела, смятам това за важно."

По думите на Панов разговорът с президента Румен Радев е бил добронамерен - "той прояви разбиране, изслуша ме". И заяви, че ще очаква реакция.

"И другото нещо, за което той прояви разбиране е за един инцидент, който касае служители и автомобил на НСО с развити болтове. Той е информиран за това нещо, очаквам, разбира се, реакция", каза той, но не даде подробности за случая.

Преди ден президентът се срещна с председателя на ВАС Георги Колев, а утре в 11 ч предстои срещата му с главния прокурор Сотир Цацаров. Предстоят още срещи с хора, ангажирани със съдебната власт и реформата, след което се очаква държавният глава да излезе със становище по реформата. 

По-късно от прессекретариата на държавния глава съобщиха за срещата в телеграфен стил:

"Държавният глава Румен Радев прие днес на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Разговорът се състоя в рамките на провежданите от президента Радев срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система. По време на срещата бяха представени предложения за реформи в  съдебната власт на председателя на ВКС Лозан Панов, както и перспективи за развитието на правосъдната ни система, които да гарантират нейната независимост и разделението на властите в страната."