Руската хибридка са лошите западноевропейци, които тровят или лъжат с качеството на храните си източноевропейците. Още когато тръгна манипулацията, казах, че вероятността да слагат съставки, които не са оповестени, е нищожна - без да се изключва. Но там хляб за развитие на отхвърляща реакция няма.

Втората хипотеза е, че слагат по-лоши съставки: тоест, не ни лъжат с необявени съставки, но вместо първокачествени съставки, слагат второкачествени. Това също не беше доказано, тъй като разлика в съставните части е допустима в определени граници. Там нищо не намериха.

И остана цената. Много по-скъпо. Тук има заровено куче, но пак... детайлите.

Защо са по-скъпи у нас аналогични продукти? Да започнем, че не е заради логистични разходи.

Остава да е заради по-големи печалби. И тук има две вероятности. Едната е по-високи цени на входа в България и по-високи надценки в самата България. Ами да бяхте проверили и... тогава щяхте да видите къде се формира и как се разпределя премията.

Да, и тук има участие на големите европейски вериги, които работят у нас, но в равна, ако не и по-голяма степен отговорност за високите крайни цени на европейски стоки у нас имат другите - вносителите и търговците. И затова не ни е виновен ЕС. И вие на мястото на тези "юнаци" ще направите същото, защото така се прави и номерът минава при горивата, при търговете, при концесиите... Навсякъде.

Защо само при търговията да има конкуренция? 

Не ЕС, а Кой прави цените високи. Но това няма да Ви го кажат медиите на Кой. Слушам БТВ - "драстични разлики" в качеството на храните в Западна Европа и България (това не е просто фейк, това е пропаганда). Подобно заглавие никак не се поддържа от "изнесените факти", но идеята е хората да запомнят заглавието.

От близо три години се реализира проектът за устойчиво насищане на медийното пространство със скепсис спрямо ЕС и НАТО - ерозия на доверието към тях, за сметка на панегириците за Русия. И като видите резултатите от проучването на Алфа Рисърч, не се изненадвайте.

Бел. ред.: Коментарът е от профила на Илиан Василев във фейсбук. Заглавието е на редакцията на Клуб Z.