Коалиционният партньор на ГЕРБ в управлението - "Обединени патриоти", и най-голямата опозиционна партия БСП са силно резервирани към идеята да отпаднат ограниченията за закупуване на земеделска земя за граждани и фирми от ЕС. Това установи проверка на Клуб Z в парламента. Земеделското министерство, управлявано от излъчения от ГЕРБ Румен Порожанов, публикува за обществено обсъждане промяна, която трябва да бъде записана в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В момента за закупуване на земеделска земя от чужденци, но граждани на ЕС, се изисква уседналост 5 години.

Разминаванията в позиците на ГЕРБ и патриотите станаха често явление. Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов се обяви категорично против връщането на "чинията" на Бузлуджа на БСП, докато премиерът Бойко Борисов гласува "за", въпреки резервите си. По темата за земеделската земя заместник-председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви, че формацията не е обсъждала тези промени, защото те са били оповестени скоро. Той обаче припомни, че принципната позиция на патриотите е против. Уседналостта от 5 години бе прокарана през 2014 г. именно от БСП и "Атака". Според Веселинов дори сега тя да отпадне, трябва да се обсъдят други механизми за регулация на процеса.

"Това не фигурира в коалиционното споразумение", припомни Веселинов.

В споразумението между ГЕРБ и патриотите е записано, че по въпроси, които не са уредени в него, партиите могат да гласуват различно, ако са на различно мнение. Подобно гласуване вече веднъж имаше - за въвеждането на мажоритарен избор за депутати.

Зам.-председателят на правната комисия Филип Попов ат БСП също изказа резерви по повод идеята. Той все пак призна, че няма как да не се съобразим с европейското законодателство, но заяви, че трябва да има регламент за ползването на земеделската земя.

"Нашето най-голямо богатство е земята", заяви Попов.

Той допълни, че в БСП темата не е обсъждана. Според него обаче, ако се либерализира режимът, трябва да се въведат гаранции, като например, че земеделската земя ще продължи да бъде такава.

През 2016 г. Брюксел даде ултиматум на страната ни да престане да третира по различен начин гражданите на ЕС, като ги дели на местни и чужденци, и да се премахне изискването за уседналост, иначе отива на съд.

От мотивите става ясно, че целта на проекта, лансиран сега от министър Румен Порожанов, е да измъкне България от наказателната процедура.

Унгария, Латвия, Литва и Словакия, които са въвели подобни на нашите ограничения за покупка на земя от фирми и граждани от други страни от ЕС, също са заплашени от предаване на съд и глоби.

Според Брюксел всички тези държави погазват един от основните принципи на ЕС - за свободното движение на капитали.