В държаната Българска банка за развитие е минала истинска кадрова чистка след евровота на 25 май, научи Клуб Z. За броени дни са освободени 10 висши служители на трезора. 

Това са Димитър Георгиев - началник на управление "Риск", Румен Кръстев - началник отдел "Операции и кореспондентски отношения", Валери Белчев - началник управление "Бизнес развитие", Румяна Танчева - главен експерт отдел "Кредитна администрация", Никола Стоянов - началник управление "Кредитиране на малък и среден бизнес", Райна Караиванова - началник управление "Информационни технологии", Мария Божинова - старши юристконсулт в управление "Правно", Михаил Ангелов - експерт управление "Корпоративно и проектно кредитиране", Камен Маринов - главен експерт управление "Малък и срееден бизнес" и Радост Борисова - началник отдел "Клиентско обслужване". 

Повечето от освободените са с дълъг стаж в банката - 10-15 години.

Клуб Z потърси за коментар изпълнителния директор на ББР Билян Балев.

На въпроса дали в банката има масови уволнения, той препрати за коментар в пресслужбата на трезора. 

Това не е вярно, но те ще ви отговорят, каза Балев.

След като му изредихме имената на освободените, Балев препрати за обяснение отново до пресслужбата. Писмените въпроси на Клуб Z останаха без писмен отговор, но неофициално новината за съкращенията бе потвърдена. 

Повечето от десетимата са освободени по член 328, ал. 2 от Кодекса на труда, който позволява в деветмесечен срок след всъпването си в длъжност на мениджърите да си изберат екипа, с който да работят.  

Междувременно вчера е бил сменен надзорния съвет на ББР. В новия борд влизат икономистът Николай Неновски, началникът на политическия кабинет на финансовия министър Петър Чобанов Деница Кирова и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. 

Новият състав е посочен от Министерството на финансите, което е принципал на банката.

Досега в надзора бяха Дияна Драгнева-Иванова, Румен Порожанов и Стефан Белчев.

Рокадите стават в момент когато ББР има шанс да заиграе по-важна роля в банковата система. Трезорът заедно с Фонда за гарантиране на влоговете в банките ще влязат като акционери в поставената под специален надзор от БНБ КТБ. Това ще стане след като одитът на КТБ установи от какви средства има нужда Корпоративна, за да работи нормално.

Неновски преподава в УНСС и е бил икономически съветник на президента Георги Първанов, съветник на финансовия министър в кабинета "Станишев" Пламен Орешарски, член на управителния съвет на БНБ в периода 2002 - 2008 г.

Деница Кирова е началник на политически кабинет на настоящия финансов министър Петър Чобанов, а преди това е била негов главен секретар, докато той беше председател на Комисията за финансов надзор.

Емил Караниколов бе назначен за шеф на АПСК при управлението на ГЕРБ, но остана един от малкото висши чиновници, които запазиха постовете си след идването на правителството на БСП и ДПС. В годините откакто Караниколов е в приватизационната агенция единствената по-сериозна сделка е продажбата на Булгартабак. Тютюневият холдинг напоследък стана част от войната между ДПС депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Банкерът наскоро обяви в тв интервю, че "Булгартабак" се източва от фирми на Пеевски.

По неофициална информация кредитите на производителя на цигари са прехвърлени малко преди да започнат проблемите за КТБ към ББР.