Възможно е продажбата на земеделска земя да минава през някакъв вид лицензионен режим или да има регулации, които да гарантират, че тя ще се използва само за земеделски нужди. Настоящият законов режим в България, който изисква 5 години уседналост за граждани на ЕС, за да могат да купят земеделска земя, трябва да отпадне, защото е дискриминационен. Това обясни в парламента евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев.

Уручев каза, че темата отдавна се коментира в европарламента и дори е поставена пред европейската комисия. Той поясни, че тя е актуална не само за онези 5 държави, срещу които в момента тече процедура за нарушение и могат да бъдат санкционирани, а и за старите членки.

"Редно е да прехвърлим вече започналия дебат в нашето общество от тона на емоциите в руслото на това да направим такова законодателство и изменения, които да позволят да си съхраним земята. Да позволим селското стопанство и хората, които работят по нашите села, да си живеят там и да премахнем всички опасности от спекулативни сделки, ръст на цени и загуба на земеделска земя за други нужди", заяви Уручев.

И допълни, че се очаква през есента ЕК да публикува наръчник с възможностите за регулация, от които всяка държава членка на ЕС може да се възползва в националното си законодателство.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов припомни, че ГЕРБ е предложил най-балансираните решения за собствеността и ползването не земеделските земи през 2014 г. Той допълни, че в 42-ото Народно събрание партията бе в опозиция, но независимо от това е участвала активно в дебатите по тази тема.

"Необходима е нова регулация на поземлените отношения, която да регламентира ползването на земите от земеделските производители за земеделски цели".

Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Тя изтъкна, че този дебат се води на ниво ЕС и е повдигнат не само от новите страни членки, но и от старите.

"В новите страни членки поради недостатъците на реституционните процеси проблемите са най-тежки. Необхдимостта от нова регулация на обществените и поземлените отношения е повдигната на ниво Брюксел от всички страни членки в следната посока - на земеделската земя не може да се гледа като на стока за търговия", обясни Танева.

И допълни, че ползването на земеделската земя като финансов инструмент води до вдигането на рентите.

"Ние, ползвайки тази комуникация на комисията, ползвайки наръчника, който през есента ще стане публичен, трябва да проведем обществен дебат и да предложим нова регулация, така че да спрем изкривяванията", заяви Танева.

И добави, че обществото е изключително чувствително по тази тема.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че партията е подкрепила предложението на Корнелия Нинова от вчера да се търси обединение на всички парламентарни групи по темата.

"Това, което беше направено като предложение, ние сме го подкрепяли като начин на подход в продължение на години", каза Цветанов.