Висши съветници на Доналд Тръмп подготвят тихомълком серия от икономически мерки срещу Китай, пише "Политико", като цитира два източника от президентската администрация.

Съветниците се срещнали през уикенда и ще продължат дискусиите и днес. Очаква се те да излязат с окончателно решение през тази седмица.

На масата са всички опции, включително търговски ограничения. Възможни са и икономически санкции. Източниците на "Политико" обаче изтъкват, че е още твърде рано да се каже какво ще реши президентът.

Необходимостта от изработването на убедителна стратегия към Китай е заради покачващото се напрежение на Корейския полуостров, включително изпитанието на междуконтинентална балистична ракета, извършено от Северна Корея на 28 юли. Тръмп смята, че Пекин не прави достатъчно, за да убеди Пхенян да спре производството на ядрено оръжие, което би могло да удари САЩ. Американският президент постоянно изтъква - както насаме, така и публично, че китайците са замесени в незаконни търговски практики с режима на Ким Чен Ун.

"Много съм разочарован от Китай. Глупавите ни предишни лидери им позволиха да натрупат стотици милиарди долари годишно от търговия, така че те не правят НИЩО за нас със Северна Корея, само приказват. Повече няма да позволим това да продължи. Китай лесно би могъл да разреши този проблем!", написа Тръмп в туитър вчера.

 

 

 

 

Гневът на Тръмп от ракетния тест и усещането, че китайските представители не се ангажират да помогнат за Северна Корея, засилват вероятността за действия от негова страна, твърди източник от Белия дом.

Някои от твърдолинейните помощници на Тръмп като политическия съветник Стивън Милър, главния стратег Стив Банън и търговския съветник Питър Наваро отдавна настояват президентът да предприеме по-твърда линия към Китай.

От месеци насам съветниците на Тръмп обсъждат на срещи помежду си търговските въпроси. Президентът обмисля да вземе мерки срещу вноса на китайска стомана чрез тарифи, квоти или със смесица и от двете. Чиновниците обаче твърдят, че водената в момента дискусия не е съсредоточена само върху търговски ограничения, свързани със стоманата.

Говорителка на Белия дом все още не е отговорила на молбата на "Политико" за коментар.

В скорошно интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Тръмп намекна, че няма предстоящо решение за вноса на стомана. Министерството на търговията все още привършва разследване, което се очаква да изтъкне опасения за националната сигурност като повод за налагане на търговски ограничения върху вноса на стомана.

САЩ не трябва да обвързват търговията с въпроса за ядрената програма на Северна Корея, беше отговорът на Китай, съобщава АФП. 

"Вярваме, че проблемът с ядреното оръжие на Северна Корея и търговията между Китай и САЩ са две въпроса, които са в напълно различни области", каза заместник-министърът на търговията на Китай Цян Къмин. Той добави, че въпросите "не са свързани и не могат да се обсъждат заедно".