Повечето активисти, които организират антиправителствените протести в Сирия през 2011 г., са пратени в затвора, убити или безследно изчезнали преди някой извън страната изобщо да научи имената им.

Един от малкото, чиято репутация се разпространява отвъд границите на Сирия, е Басел Хартабил Сафиди – човекът, който работи за либерализиране на достъпа до информация в страната, където свободата на словото е ограничена от режима на президента Башар Асад. Преди 2011 г. той е успешен предприемач, а по-късно става активист в протестното движение срещу Асад.

През март 2012 г. той е арестуван от правителствените сили...

Тази седмица съпругата на Хартабил обяви, че е получила потвърждение, за екзекуцията му, извършена още през 2015 г., няколко дни след като е отведен от килията си от група пазачи.

“Басел беше заплаха за режима, защото говореше език, който те не разбират“ – казва Мохамед Найем, приятел на Хартабил, след информацията за екзекуцията му. “Режимът предпочита да си има работа с ислямисти, защото те говорят един и същ език – този на насилието.“

Защитник на свободата на словото, достъпа до информация и свободния интернет, Хартабил прави много за отварянето на страната към света преди избухването на гражданската война.

Той работи с Уикипедия и за преодоляване на цензурата в Сирия и създава Creative Commons Syria. Хартабил работи и върху проекта Aiki Lab, който обединява инженери и активисти за свобода на словото, които се борят за свободния достъп до платформите в Сирия.

След началото на протестите срещу режима на Асад, които според анализатори избухват именно заради по-добрата осведоменост на хората и достъпа им до информация, работата на Хартабил става ключова, защото дава на активисти и демонстранти инструменти за комуникация и възможност да дават информация за положението в Сирия чрез социалните мрежи.

Преди смъртта си, докато е в затвора, Хартабил създава проекта “Новата Палмира“, който дигитално претворява античния град, частично унищожен от “Даеш“.

 

Хартабил е арестуван през март 2012 г., а 9 месеца по-късно е преместен в затвор в Дамаск, където семейството му го вижда за последно. През октомври 2015 г. той е изведен от килията си и е преместен, но не е ясно къде. До тази седмица привържениците му все още таят надежда, че той е жив, въпреки че съпругата му Нура Гази Сафади получава информация, че е осъден на смърт още през 2015 г.

Сега, тя има потвърждение, че съпругът й е екзекутиран:

“Трудно намирам думи, с които да съобщя, от свое име и от името на семейството на Басел, че смъртната присъда и екзекуцията на съпруга ми са потвърдени… Подобен край подхожда на герой като него. Това е загуба за Сирия. Това е загуба за Палестина. Това е моя лична загуба“ – написа тя в социалните мрежи.

Хартабил, който е от смесен сирийско-палестински произход, е обявен от авторитетното списание “Форин полиси“ за най-влиятелен глобален мислител през 2012 г. и получава наградата на Индекса на цензурата за принос към свободата в интернет пространството.

Европейският парламент признава огромния му принос към “отварянето на интернета в Сирия – страна със затегната цензура в онлайн пространството – и разширяването на достъпа до познание в мрежата за сирийските граждани.“

Много правозащитни организации провеждат кампании за освобождаването на Хартабил.

“Навсякъде по света активисти и правозащитници се борят за свободата на знанието… Сега те са по-силни заради приноса на Басел и общността ни е по-добра заради неговата работа и приятелство. Смъртта му ни напомня какво рискуват личности и цели семейства, за да изградят по-добро общество“, се казва в изявление на Creative Commons.

Основателят на Уикипедия Джими Уелс написа във фейсбук, че е “потресен и разгневен“ от новината за смъртта на Хартабил, с когото работи за свободен достъп до онлайн енциклопедията в Сирия.

От Индекса на цензурата заявиха:

“Басел Хартабил живя и умря за вярата си в прозрачността и свободата на интернет.“

Съдбата на Хартабил е споделяна от хиляди неизвестни сирийци, които се включват в протестите през 2011 г. срещу режима на Асад, чиито следи се губят в лабиринта на сирийските правителствени затвори. Според Сирийската мрежа за човешки права над 100 000 души са задържани от началото на протестите, а 65 000 от тях са изчезнали безследно по време на гражданската война.

Преди месеци сателитни снимки и свидетелства на очевидци пред правозащитната организация “Амнести интернешънъл“ разкриват пространства в затвора "Сайдная", близо до Дамаск, пригодени за масови екзекуции на политическите затворници, държани там.

Според ООН от началото на гражданската война в Сирия повече от 400 000 души са били убити както от режима, така и от бунтовниците и терористични организации.