Вместо да се разплита, казусът „Калиакра“ става все по-сложен. Забраната за строежи в района около защитената местност, наложена от МОСВ, но уж отменена в събота по изричната заповед на премиера Бойко Борисов, всъщност не е отменена. Това стана ясно от изявление на екоминистъра Нено Димов след среща със заинтересованите страни в Министерския съвет днес. 

Точните му думи бяха:

„Заповедта продължава да действа, кметовете са в изчакване до прецизирането на нова. След като постигнем баланс между опазването на околната среда и интересите на собствениците на земи и местното развитие, заповедта ще бъде координирана и аз си мисля, че ще мога да отида и да я защитя пред Европейската комисия“, обясни Димов, без да даде конкретика в какво точно се изразява „балансираното“ решение. 

„Излизаме от презумпцията, че вече има съдебно решение и трябва да работим в неговите рамки“, допълни той.  

На днешната среща е решено собствениците на имоти да бъдат компенсирани. Кога и как е въпрос на съгласуване с кадастралните карти. 

„Опасенията на хората са в следното – във всеки град в Гърция имат рибна борса. Половин България плажува там и всеки ден ползва продукти от морето. Същото е в Хърватия. Понеже ми е много интересно да гледам рибите и винаги гледам да ходя по борсите. Винаги се съобразяваме и с тези, които искат да бранят делфините, мидите, коралите. Не можем да оставим на отделно ведомство ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога“, заяви от своя страна по време на обсъждането на проекта за интегрирания план на защитените зони в Калиакра премиерът Бойко Борисов. 

Нареждането на министър-председателя за спирането на забраната за строежи дойде на фона на няколкодневни протести на жители на трите общини, които се обявиха против заповедта, подписана преди две седмици от екоминистъра. Според жителите на района така ще бъдат съсипани земеделието, туризмът и рибарството.

Според вицепремиера Валери Симеонов тази реакция е била провокирана от „слухове, а не от факти“ и всъщност забраната засяга изключително малка част от терените в района и риболовът по никакъв начин не ограничен. 

„Тук сме не по наше желание, тук сме в тежка ситуация и трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня с филма „Птиците“ на Хичкок. Тази среща е нужна“, изтъкна Симеонов. 

 

"Започвате от днес по плана, залив по залив. Страхът и слухът в България работят със страшна сила. Там, на място, не офиси, служителите ще закараш там и нива по нива, бостан по бостан. Мога да успея в Брюксел само ако демонстрираме единство. Комисарят ще дойде, но няма да дойдат в среда, в която биха ги посрещнали с протести. Не проявим ли всички толерантност и разбиране, накрая действително ще стигнем до осъдителни решения и тогава ще възбудим и другата част на България. Планът за управление две години и половина да се прави там, на място, да можем да чуем всеки човек, съдба и едва тогава, ако не можем да защитим някой, имаме компенсаторни механизми. Тогава ще му дадем бостан на друго място и този човек да е защитен. 20, 30, 40 млн. лв. има в различните компенсаторни механизми“, добави още премиерът.

Вчера  Върховната административна прокуратура обяви, че проверява заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за забрана за земеделска дейност на територията на защитена зона „Комплекс Калиакра”.

ВАП ще иска от министъра копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона „Комплекс Калиакра“, в т.ч. и относно начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона.

Тази сутрин президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от закона, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и др. През 2013 г. ЕК даде страната ни на съд, а година по-късно бяхме осъдени.

До края на септември трябва да е готов Планът за управление на екозоната. На кметовете на общините от района вече са изпратени картите за засегнатите имоти на частни собственици.

На въпрос дали се предвижда премахване на незаконните обекти министър Димов отвърна, че „ще се направи всичко възможно да се спестят парите на българските данъкоплатци“. Отново без конкретика.