Сформирани са четири работни групи за намиране на решение по казуса „Калиакра“. Това заяви кметът на Каварна Нина Ставрева по време на среща в общината с участието на министъра на околната среда Нено Димов по казуса „Калиакра“, предаде „Фокус”.

Днешната среща бе продължение на започналия процес от предходните седмици по търсене на решение. По думите на министър Нено Димов проблемът е назрявал през последните повече от 15 години. Сега е необходимо да бъде намерено решение по най-добрия начин, за да бъде защитено то от него пред ЕС.

Трудността на това начинание идвала от факта, че решението касае различни интереси. Предстоят разговори на министър Димов с представители на местната общност и различни заинтересовани страни по случая.

Екоминистърът подчерта, че на практика това е трябвало да започне още преди 2005-2006 година, когато е стартирано очертаването на защитените зони.

Работната среща в сградата на община Каварна продължи при закрити за медиите врати.

След приключването й Димов заяви, че ще има ново картиране на защитените територии.

В средата на следващата седмица ще бъдат изпратени становищата на всички браншови организации по казуса „Калиакра“, каза пък кметицата.

Пред общинската сграда имаше малка група от протестиращи с издигнати плакати в защита на хората, чийто поминък е свързан със защитената зона - „Калиакра“, комплекс „Калиакра“ и „Белите скали“. Протестът бе мирен.