Насред поредицата от разговори, които цял ден днес вървят в парламента между синдикати, работодатели и депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пусна бомбата:

Високопоставени лица от управляващите са предложили Здравната каса да бъде доведена до фалит.

„Едно пиленце ми каза, че човек на висок пост във властта е предложил да се фалира касата", каза синдикалният лидер, но категорично не пожела да назове източника си. Нито при какъв формат е било изказано подобно предложение. 

След серия от уточняващи журналистически въпроси все пак Тренчев изпусна, че ставало въпрос за лице, което е на ниво над заместник-министър, по-точно - министър.

Предложението да бъде доведена до фалит касата дошло по време на среща в Министерския съвет, но не стана ясно в какъв формат е била тя. Информацията на Тренчев, по думите му, била потвърдена от два независими източника, присъствали на срещата, на които "им се изправили косите" като я чули. 

"Това е станало в Министерския съвет. Бил е подхвърлен вариантът: "Има варианти да фалираме касата, да назначим квестори и да разкараме този Надзорен съвет, защото той не е послушен". Явно той не се харесва на изпълнителната власт. Имало е такава приказка. Двама души очевидци ми потвърдиха и то на достатъчно високи нива. Източник са ми двама очевидци на това заседание. Към момента нямам мандат да ги кажа. Ще ги питам дали са готови да потвърдят това нещо", разказа Тренчев.

Той обаче не можа да обясни каква би била ползата за управляващите от фалит на НЗОК. 

"Идеята е най-вероятно да не се актуализира бюджетът, защото ние натискаме за това", предположи лидерът на КТ "Подкрепа", приписвайки си заслуга за всетия в изпълнителната власт смут.

Иначе на срещата, която бе "модерирана" от председателя на Народното събрание Михаил Миков, стана ясно, че партиите в НС отново сядат на масата, за да видят ще могат ли да се разберат за приемането на исканите от синдикатите и бизнеса законодателни промени.

В неделя работодателските организации и профсъюзите излязоха с безпрецедентна остра декларация, отправена към всички партии в парламента, не само към управляващите. Те заплашиха с радикални мерки, ако 42-рото НС не предприеме актуализация на бюджета на касата. Поискаха още да се приемат важни закони и ратификации, които се изискват от Брюксел, както и ускоряване на работата по споразумението с Еврокомисията за еврофондовете до 2020 г. 

Получи се обаче леко разминаване между това, за което от ГЕРБ и Реформаторския блок настояват и това, което искат синдикати и работодатели. Опозицията нееднократно обяви, че 42-рото НС е дискредитирано и не трябва да приема важни закони, особено що се отнася до секторните политики. От ГЕРБ са съгласни само с актуализацията на НЗОК. Днес обаче представителите на бизнеса и профсъюзите поискаха настоящите депутати да влязат в зала и да изгласуват серията важни закони, които предлагат преди сформирането на служебното правителство, което на практика е с малко вързани ръце поради факта, че работи без парламент.

"Апелирам всички да влязат в Народното събрание. Искаме и от премиера Пламен Орешарски да отчете пред парламента преди да подаде оставка, в какво състояние оставя държавата, както и какви договори са сключени през последните седмици и с какви пари са обезпечени", призова лидерът на КНСП Пламен Димитров.

Пламен Димитров поиска от управляващите преди да подаде оставка Орешарски да отчете в какво състояние оставя държавата.

Същото поиска и Константин Тренчев, но с далеч по-смел тон.

"Направихте премиера на маймуна, вие му дърпате конците!", обърна се Тренчев към депутатите от управляващите БСП и ДПС и допълни:

"Искаме отчет от премиера, дори и да е едно изречение: "Не ми дадоха нищо да направя". Аз ако бях на негово място, точно това щях да кажа".

Михаил Миков взе думата, за да отправи съвет към председателя на КТ "Подкрепа"  - да си спести тона на назидателност и определенията за това кой на кого какви конци дърпал. И посочи, че ако депутатите влизали в зала, което напоследък не правят, то може би щяло да има отговори на много от поставените от синдикатите въпроси - в рамките на парламентарния контрол.

"Да се навакса за времето, в което няма да има Народно събрание", поиска и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той призова още "да се загърбят партизанските закони и да започнат да се решават проблемите на хората". Доскоро Велев се изказваше ласкаво за работата на кабинета "Орешарски". Въпреки че и АИКБ се присъедини към неделната декларация, и днес Василев отбеляза, че "икономиката вървеше добре" през изминалата една година.

Божидар Данев (БТПП) пък изрази опасения: 

"Не виждам политическа култура и проява на парламентарна демокрация. Притеснява ни да не се зарази и следващото Народно събрание от тази атмосфера".

Данев направи препратка към миналата парламентарна седмица, когато депутатите изведнъж се разработиха и започнаха да предлагат в последния момент десетки закони, които било изключително важно да бъдат приети. 

"Законите, които се приемат са обидни за българската общественост", констатира Данев.

Евгений Иванов (КРИБ) пък припомни, че конфедерацията бе единствената работодателска организация, която още преди година, в началото на мандата на кабинета "Орешарски", поиска оставката на правителството.

Иванов посочи, че днес имало две новини - добра и лоша. Добрата била, че "вследстие на катарзиса (препратка към думи на лидера на ДПС Лютви Местан, б.р.) все повече стават социалните партньори, които се съгласяват с декларацията на КРИБ отпреди година".

Лошата новина била, че оставка все още нямало, а междувременно правителството продължавало да взима решения. Като пример за едно лошо решение Иванов даде такова на икономическия министър Драгомир Стойнев, който миналата седмица заличил голям търговец, с търговска експозиция у нас в размер на 130 млн. евро.

Лютви Местан пък говори за това, как трябвало да има компромис между партиите.

"Длъжни сме да постигнем съгласие, по принуда ще се съгласяваме един с друг", посочи лидерът на ДПС и даде заявка, че партията му ще подкрепи всички искани от синдикатите и бизнеса закони, независимо дали ще е управляваща или опозиционна формация в следващия парламент. 

Задочно му отговори Михаил Миков.

"Стига с тези консенсуси. Консенсусите трябва да се заменят с отговорност", каза Миков и преди да разпусне събранието заключи:

"Големият отсъстващ днес са българските граждани. Големият дефицит, е дефицитът на доверие в институциите".