Всичко започна с митичното вече:

...'Сички Parlez Vous Français?

С него премиерът Бойко Борисов счупи леда още снощи на летището, като на практика попита френския президент говори ли френски. Счупи и публиката от шеги...

Всъщност министър-председателят трябваше така да изрази доволството си, след като под благия му поглед неколцина от делегацията посрещнаха Макрон с по 2-3 думи на родния му език. Когато след недългата върволица с високия гост се ръкуваха шефът на президентския кабинет Иво Христов, а после и командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Митко Петев, се вижда как "шефът" доволен споделя с някого, че всички говорят френски.

Макрон разбира, че домакинът щастлив казва нещо и се обръща към него с недоумяващо: "Мм?"... И тогава в типичния си непрунуден стил премиерът казва онова за "парле-ву-франсе"-то.

Борисов, Макрон и строените "парле-ву-франсета".

Някъде около 12-ата минута на долния запис:

Вече загрял и отпочинал обаче, премиерът окончателно изби лафомера, след като днес организира за своя гост разходка в градините на двореца "Евксиноград".

Двамата - единият непринуден човек от народа и главен гид (в нашия случай), другият: лидер на една от великите сили, ядрена държава, членка на Г-7, се възхитиха на архитектурата на резиденцията, природата, гледката към морето, обсъдиха и сериозни теми. Всеки по свой си начин.

Макрон видимо бе впечатлен от двореца. На въпроса му "Кой е живял тук?", Борисов сви рамене и каза:

"Ми, тука са идвали на ваканция летно време", като интелигентно спестява кои точно са "те", които са си почивали.

Френският държавен глава се загледа в скулптурите на градинката. Премиерът искрено се зарадва на интереса на своя гостенин и подготви почвата и за посещение догодина:

"Исках да усетиш какво е тука. Догодина ще има председателство, ще дойдеш пак."

По една от алеите шеговито разкритикува загрижеността на НСО:

"Беше тъмно, изгасили снощи лампата, да било по-сигурно! Щех да ги бия после. Като влезнах в градинката, викам: как - загасили!"

По пътя към терасата на градината, гледаща към морето, Борисов даде кратък урок по география:

"Турция, България, Румъния, от другата страна - Грузия - срещу нас е Грузия. По-вдясно. А Крим е малко наляво..."

И обясни на Макрон, че сега дворецът се ползва при подобни посещения от хора, които го наемат за сватби и други празненства, а паркът е отворен за всички.

Макрон се възхити на гледката към морето. Премиерът услуживо посочи с ръка - "Ей го там Крим, където ти казах".

Двамата се подпряха на стар слънчев часовник. Президентът се заинтересува има ли делфини в морето. "О, да, много има", заяви уверено Борисов.

Тук вече премиер и президент подхванаха сериозен разговор - Борисов се вклини, че България има най-развитата газопреносна мрежа на Балканите. За няколко минути камерата се отдалечи от лидерите и ги остави да си поговорят на спокойствие.

На връщане през градината премиерът се похвали с постиженията на България по отношение на квотите за въглеродни емисии.

"Ние бяхме глупави и още до 2013 г покрихме квотите до 2020 г - ветропаркове, соларни...", пошегува се той. 

На въпрос колко е чистата енергия в България като процент, той отсече "Над 20% - 27-28%... Много". Първото число е най-точното.

Ето и пълното видео на разходката: