"Макрон е политик, който е фин психолог. Той веднага влезе в стила на Бойко Борисов още при първата им среща. Мисля, че малко играе, ако трябва да сме честни - иска да влезе в стила на партньора. Неговото отношение е прагматично, търси подкрепа за своите позиции."

Така коментира завършилото вчера посещение на френския президент Еманюел Макрон в България експертът Стефан Манов в студиото на "Събуди се" по Нова тв.

Посещението на Макрон е един голям шанс за България. Това дава шанс страната ни да излезе на първа линия при обсъждането на бъдещия Европейски съюз, смята още Манов.

Доколко допустимо е непринуденото поведение на премиера Бойко Борисов. Една от хитовите му фрази е "сички парле-ву -франсе", с което отбеляза, че част от делегацията, която посрещаше френския президент на летището във Варна, владее на някаква ниво родния език на Макрон. Нещо, с което очевидно не може да се похвали самият Борисов.

"Това беше лек гаф", смята Кристина Крънчева, експерт по протокол.

Темата за облеклото на първите дами на Франция и България Брижит Макрон и Десислава Радева също беше обект на обсъждане. В петък се появиха доста коментари за стила им, дължината на полите и, както се оказа, най-големия проблем - защо Радева е била с отворени обувки и на бос крак.

Кристина Крънчева разясни, че при стриктно придържане към протокола, обувката трябва да е затворена и дамата да е с чоропогащник.

Тя обаче допусна и свобода в тълкуването на този дрескод. "Срещата е във Варна, на морето", напомни тя.

След това даде за пример САЩ, където "чоропогащникът въобще не е познат" и "жените ходят боси и през зимата". "Мелания Тръмп никога не слага чоропогащник. Така беше и през януари, когато Доналд Тръмп встъпваше в длъжност", посочи Крънчева.

(Друга модна икона съпругата на британския принц Уилям Кейт Мидълтън също обича елеганти обувки на бос крак - б.р.).