Тази нощ, след 4 часа българско време, в Лас Вегас е боксовият мач между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър, така широко коментиран в последните месеци.

Мнозина, най-вече традиционалистите в бокса, го определят като гигантски цирк. И наистина е такъв. По-долу ще се убедите обаче, че целта ще бъде постигната, защото тя е да се генерират пари. Много пари.

А когато в професионалния спорт става въпрос за пари, цената (циркът) често вече е без значение. Нищо, че се прекрачват норми, че този бой прилича на "състезанието" по плуване между Майкъл Фелпс и акула и т. н. и т. н.

Но много от онези, които бълват огън и жупел тези дни, ще седнат да гледат. Сеирът си е сеир и се прави за първи път. Нека кажем какво предстои, ако случайно още не сте разбрали.

Флойд Мейуедър е боксово величие от средните категории с 49 победи и нито една загуба. Така се оттегли непобеден през есента на 2015-а, но се върна, за да участва в шоуто. Тези дни отново си припомнихме, че последният човек, победил Флойд на ринга е... Серафим Тодоров на олимпиадата в Атланта през 1996 г. След това настоящият мултимилионер стана професионалист.

Двамата съперници в едно от шоутата, подгряли мача.

Конър Макгрегър не е боксьор, а състезател от смесените бойни спортове. Той е най-популярният ММА боец с 21 победи и три загуби. Работата е там, че никога не е участвал в боксов мач. Поради което специалистите са на мнение, че няма никакъв шанс срещу Мейуедър. Независимо че ирландецът е на 29 г., а неговият съперник на 40, а преди близо 2 години окачи ръкавиците.

Вижте най-интересните числа покрай поредния "Мач на века":

* 99,95 долара струва услугата pay-per-view ("плащаш, за да гледаш") за мача в САЩ. За първи път тя се предлага и в България - срещу 5,99 лв. можете да гледате мача онлайн. По телевизията ще го предава каналът Mtel Sport 2.

* Очакваните приходи от двубоя възлизат на 700 милиона долара. Тук влизат "перата" pay-per-view, билети за залата T-mobile arena, продажба на фенски артикули, спонсори, реклами, залози и т.н. Така ще бъде подобрен рекорда, поставен от мача Флойд Мейуедър - Мани Пакяо през 2015 г., когато бяха заработени 600 милиона.

* 300 млн. долара очаква да спечели Мейуедър, между 50 и 100 милиона Макгрегър. "Неслучайно ме наричат Мъни Мейуедър", възкликна в типичния си стил на самохвалко спортистът пред "Фокс спортс". Смятан е от мнозина вече за милиардер. $1 милион бe цената, за да поставите логото си върху халата, с който Флойд ще излезе на ринга.

* 4,9 милиона са очакваните заявки за pay-per-view. Предишният рекорд отново се държи от сблъсъка Мейуедър - Пакяо - 4,6 млн.

* 3360 e броят на диамантите върху специалния колан, който ще получи победителят. Наречен е "Коланът на парите". Направен е от кожата на алигатор. Включва още 600 сапфира и 300 емералда.

* 1,2 милиона долара е най-големият залог, направен за боя. Известно е само, че парите са преведени в пункт в щата Невада. И че са за победа на Мейуедър. Залозите са 70:30 процента в полза на американеца.

* 80 милиона долара са очакваните приходи от билети. 20-хилядната зала в Лас Вегас обаче май няма да се напълни.

* 80 200 долара струват най-скъпите билети - местата са край ринга. $500 e цената на най-евтините.

* 26 e броят на победите на Флойд Мейуедър с нокаут.

* 2 сантиметра - разликата в ръста между двамата боксьори. Конър е по-висок - 175 см, срещу 173 за противника му.