По инициатива на живеещия в Берлин руски социолог и публицист Игор Айдман група руснаци, които също са се преселили в Германия, е решена  да се бори срещу намесата на Кремъл в личния и обществения им живот. За целта през идните седмици ще се основе форум на руски говорещите европейци в Германия.

В декларацията на организационния комитет се посочва: “Ние, руски говорещите граждани в Германия, сме възмутени от това, че представители на Путиновите властови структури правят опит да говорят от наше име.”

При това Кремъл се уповавал на широка манипулативна мрежа. С оглед на предстящите общи избори в Германия (насрочени за 24 септември т. г.) агитационната активност на тези организации значително се е увеличила. Силно завишени са и тиражите на пропагандните им материали. Те са били съорганизатори на “руските конгреси” в Магдебург и Бад Хомбург.

“Някои германски медии са склонни да поставят знак за равенство между руски говорещите граждани в Германия и симпатизантите на Путин. Ние категорично се обявяваме срещу политиката на руските властимащи, които водят информационна война на територията на демократични държави. Ние протестираме срещу диктатурата на Путин, която сложи край  на свободните избори и преследва демократични активисти в Русия”, се посочва в декларацията.

Според Игор Айдман тя вече е подписана от стотици, сред които са писателят Владимир Каминер, композиторът Владимир Генин, цигуларят Михаил Ноделман, журналистът Юрий Вексел от радио “Свободна Европа”. 

Целта е да се основе собствена "мислителница" със съответния информационен капацитет, уверява Айдман.

Той е братовчед на убития през 2015 г. критик на Кремъл Борис Немцов.

 

*Авторът е роден през 1982 г. в Санкт Петербург, където завършва журналистика. През 2004 г. пристига в Германия, работи за различни издания, а от 2012 г. е редактор в отдел “Анализи” на мюнхенския всекидневник “Зюддойче цайтунг”. Преводът на публикацията е на Клуб Z.