Промените и реформите на Балканите трябва да бъдат извършени отвътре. Но, в същото време, е необходима подкрепа от глобалните играчи. Македонското правителство вече извърши огромна работа с подобряването на отношенията със съседите си - с подписването на Договора за приятелство с България, с намерението си да реши спора за името с Гърция и с увеличаването на сътрудничеството си с Албания. Това пише в авторски текст в "Стратфор" бившият американски посланик в Белград Камерън Мантър, предава БГНЕС.

"Външните играчи не могат да бъдат ключовият фактор при решаването на проблемите в региона... Много е важно не само правителствата, но и гражданските структури, бизнеса, университетите и неправителствения сектор да работят за изграждането на бъдещето на региона. Всичко започва отвътре", смята той.

Заедно с това трябва да бъдат решавани и други важни проблеми като мигрантската криза, намаляването на националистическите прояви, които предизвикват етнически и социални конфликти.

"Западните Балкани най-добре ще решат проблемите с помощ отвън. Балканите могат да бъдат успешна приказка през следващите години, но ако отпадне от вниманието на значимите глобални лидери, вероятността да изпаднат в състояние на нестабилност ще се увеличава", предупреждава дипломатът.

И продължава:

"През първите 6 месеци от администрацията на Тръмп имаше 5 ключови позиции във външната му политика, но в нито една от тях не се споменават Балканите. А до неотдавна част от световното внимание беше обърнато към Балканите... Дейтънското мирно споразумение от 1995 година сложи край на войната в Босна и Херцеговина, но се оказа като нестабилна структура за управлението на страната. Сърбия и Косово все още не са се помирили, а това е необходима крачка за постигане на тяхната цел - членството в ЕС. Вътрешните проблеми все още са видими в Македония, както и в страната-членка на Евросъюза Хърватия. В същото време най-умните и най-добрите бягат от региона в търсене на щастието на други места. Заедно с това огромният икономически потенциал на региона - от туризма до иновативните технологии и IT-сектора - не се използва достатъчно".

Според него "геополитическите проблеми и етническото напрежение отново изплуват на повърхността на Балканите и създават потенциална опасност за региона".

"Въпросът е дали европейските лидери забелязват това и дали се намесват навреме, за да помогнат? Добрата новина е, че има напредък и в случая той започва с икономиката. Западните Балкани имат нужда от икономическа помощ и това бе казано много ясно по време на срещата в Триест неотдавна", подчертава дипломатът.

Той смята, че и "други страни" са оставили икономически своя отпечатък в региона.

"Китай показа огромен интерес за инвестициите си в инфраструктурата на Балканите. И в това отношение вече направи много - бързият влак от Белград до Будапеща, следват адриатическата магистрала, свързваща Черна гора с Албания, Гърция и Италия. Те вече закупиха пристанището в Пирея, за да направят пътя за транспорт на стоки от Гърция през Западните Балкани до европейските пазари", подчертава Камерън.

Дипломатът зове и за увеличаване на присъствието на САЩ на Балканите.

"Европейските лидери, на първо място Германия, продължават да наблюдават региона, докато Русия подкрепя присъствието си и най-вече в енергийния сектор в Сърбия. Въпреки много често турбулентните си отношения с Балканите САЩ са длъжни отново да увеличат присъствието си там. Вашингтон има интереси на Балканите на първо място в косовските военни сили, които се ръководят от НАТО. Защитата на американските интереси най-добре се вижда чрез техните инвестиции. В същото време е много важно хората от Балканите да имат ясна представа и разбиране за последствията от увеличаващото се китайското влияние. Китай ще бъде активна в региона в следващите години", предупреждава американският дипломат.