Казусът с доходите от консултантски услуги на Калин Митрев - съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, бяха основна тема и на правителственото заседание днес.

„Поисках информация от господин Митрев за неговата гледна точка по публикациите, които се появиха тези дни в западната преса. В обяснението си той цитира, че в периода  2010-2014 г. е работил като консултант по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан. В обясненията Митрев заявява, че всичките възнаграждения са превеждани в негови лични сметки в България и в чужбина и всичките му доходи от консултантска дейност са декларирани в България и са със съответните платени данъци“, заявява министърът на финансите Владислав Горанов, става ясно от стенограмата, качена на сайта на Министерския съвет. 

По думите на Горанов, Митрев е прекратил всички свои консултантски договори преди да започне отново работа в ЕБВР.

„В писмото си до мен Митрев уверява, че нищо от това, което е правил през тези години, не е било в нарушение на закона или морала. Такива са фактите, твърди той, всичко друго са безпочвени спекулации, като заявява, че е на разположение да предостави допълнителна информация. Разбира се, ние ще извършим съответните проверки дали от гледна точка на данъчното законодателство е спазен законът“, допълва Горанов. 

Министърът на финансите предлага да изпрати писмо до Сума Чакрабати, шеф на ЕБВР, в което да изиска позицията на банката по така развилия се казус.

„Изпратете писмо до сър Чакрабати – какво мисли и как ще реагира банката и ще реагира ли изобщо в случая, и като получиш отговора ще ни запознаеш да предприемем действия“, заключава премиерът Борисов.