Европейската банка за възстановяване и развитие отклони опита на българските власти да прехвърлят въпроса за отстраняването на българския представител в Съвета на директорите Калин Митрев. 

Името на съпруга на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изплува в международно разследване за т.нар. Азербайджанска перачница - схеми за тайни фондове, използвани за купуване на политическо влияние от режима в Баку. 

Според „Гардиън“ той е взел поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар Ко" за дейности по предотвратяване на новоднения. 

На вчерашното заседание на Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е извън правомощията на правителството да уволнява представителят на България в ЕБВР. 

„Калин Митрев е номиниран от България като директор в банката и само органите ѝмогат да предприемат съответните действия срещу него. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията им", казва Горанов.

Премиерът Бойко Борисов се съгласи, че България ще действа след като получи становището на банката.

То не закъсня, но в него финансовата институция изцяло връща топката в полето на българските власти. 

Калин Митрев не е служител на ЕБВР. Той е дипломат, назначен и изпратен от българското правителство да представлява интересите на страната в Съвета на директорите. Ние приемаме такива обвинения сериозно. Това изглежда се отнася до период, преди Митрев да бъде изпратен в банката, за да представлява страната. Потвърждаваме, че отговорността да се справи със ситуацията е изцяло на България, тъй Митрев е техен дипломатически представител“, се казва в официална позиция на международната финансова институция. 

Съпругът на Бокова потвърди, че е получавал суми за консултантските си услуги, но в периода 2010-2014 г., когато не е бил представител на българската страна в банката и всичките му приходи са декларирани и с платени данъци в България. 

Официално е назначен за пореден път в ЕБВР от управлението на ГЕРБ през 2016 г.