Акушерката Емилия Ковачева бе осъдена от Софийски градски съд на 18 години затвор за опит за умишлено убийство на 4-дневната Никол. Това съобщи БНТ. Инцидентът стана на 18 април в столична болница по време на дежурство на Ковачева. Никол беше приета по спешност в болница "Токуда" с черепно-мозъчна травма, а без своевременна лекарска намеса, според експертите е имало реална опасност за живота й. Присъдата може да се обжалва пред по-горна инстанция.

Родителите на бебето поискаха доживотен затвор. Техният адвокат Мария Даскалова посочи, че случаят ангажира много силна емоция не само в съдебната зала, но и в цялото общество. И призова да не се спекулира с лошите условия на труд, които не могат да са оправдание.

Прокурорът настоя за 12 години затвор. Той изтъкна, че вината на Ковачева е доказана чрез експертизите, свидетелски показания, както и записите от камерите в отделението. Според него е категорично, че травмите на Никол са от удари, които са нанесени от дежурната в тези часове Ковачева. Обвинителят заяви, че акушерката е проявила особена жестокост, ярост и цинизъм.

Самата Ковачева разказа, че в нощта, за която е обвинена, е била на 24-часово дежурство и е била много уморена, но заяви, че не помни да е удряла бебе.

Защитната пледоария продължи повече от 3 часа. Според адвокат Янев доказателствата са манипулирани и тенденциозни, полицията, прокуратурата и експертите са пристрастни, а медиите са сатанизирали клиентката му. Основната защитна теза бе, че бебето е било изпуснато неволно, след като Ковачева си е тръгнала от работа.