Президентът Румен Радев планира създаване на регистър на българите и българските общности в чужбина, който да помага за връзка между тях и браншовете, образователните институции и бизнеса у нас. Той се срещна днес с наши сънародници зад граница в Ню Йорк, САЩ, след срещата на ООН.

"В глобалния свят една държава не може да съществува сама – финанси, инвестиции, технологии, научен и културен обмен, всичко е свързано. И когато вие успявате, това е успех и за България", каза още той.

 

Той благодари на българите в чужбина за това как ни рекламират в международните компании и институции, в които работят.

"За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и работят в нея“, каза още Радев.

Попитан дали в България ще бъде въведен румънския антикорупционен модел като част от съдебната реформа, той каза:

"Проблемите на България трябва да се решават от българите. Ако дойде някой друг отвън да ни реши проблемите, това означава, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето собствено бъдеще. За мен реформата в съдебната система е абсолютен приоритет и затова за пръв път в президентската институция се свиква КСНС на тази тема.“

Крайно време е да имаме независим антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа, добави още държавният глава.

Президентът благодари на сънародниците ни в Ню Йорк за запазената връзка с родината, за съхраненото национално самосъзнание и чувство за общност, за съботно-неделните училища, които създават условия и за децата да опазят своя роден език.

"България е там, където хората говорят, сънуват и мечтаят на български език“, заяви Румен Радев.

И призова МВнР да създаде български културен център в Ню Йорк.

По-рано президентът Румен Радев посети и българския православен храм в Ню Йорк.

На срещата с 200 българи участваха и президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов и заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева-