България отбелязва лек напредък в годишния доклад "Икономическа свобода по света" на канадския институт Fraser, съобщи българския Институт за пазарна икономика. Държавата ни е на 48-мо място от 159 държави за 2015 г. - последната, за която има данни от всички.

Добрата новина е, че родината ни е сред петте страни, постигнали най-силен напредък от 2000 г. насам, когато е на 104-то място. Останалите са Румъния, Руанда, Албания и Кипър.

Лошата е, че отново сме последни в Европейския съюз - пред нас са Катар и Сейшелите, а след нас - Бахрейн и Ботсвана.

Изследването се базира на десетобална система за оценяване на политиките и държавните институции. Резултатът на България е 7,39 от 10 точки, с 2 стотни напредък от миналата година.

Общата оценка се базира на също десетобални оценки по различни показатели. За "Размер на правителството" получаваме 7,01 т. - оценката е положителна заради наличието на плоския данък, но пада поради големия размер на правителствените разходи и многото държавни субсидии.

Изключително ниска е оценката ни по показателя "Съдебна система и право на собственост" - 4,88 т. Това говори за липса на независимост и безпристраност на съда, както и ниско доверие в полицията и разследващите органи. За независимостта на съда в частност е най-ниската оценка - 3,37 т.

Най-високата ни оценка е по показателя "Достъп до сигурни и стабилни пари" - 9,36 т. Причината за това е валутния борд и ниската инфлация, както и възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.