Върховният съдия Красимир Шекерджиев е предложението на съдийската колегия на ВСС за член на управителния съвет на Националния институт на правосъдието. Знаково - в първото си възможно решение на първото си заседание новата Съдийска колегия гласува с пълно единодушие за съдията - 14:0.

Лозан Панов предложи Шекерджиев с думите, че той е разпознаваем и желан преподавател за обучаващите се младши магистрати в НИП.

По традиция го контрира Георги Колев, който този път намери да попита дали е редно член на УС да преподава.

Самият Шекерджиев каза, че вече е изследвал този въпрос и никъде няма законова забрана.

"За мен не е проблем, ако ме изберте за член на УС, да не преподавам. Или, ако го правя, при всички случаи ще бъде безвъзмездно", декларира Шекерджиев.

Тук Георги Колев отново взе думата, като се сети да каже, че не само за член на УС на НИП, а и за член на ВСС въобще не знае дали може да преподава.

Все пак стана ясно, че никъде няма законова забрана за това.

Въпросният УС на института, който подготвя кадри за съдебната система, се състои от 7 души и взема решения с квалифицирано мнозинство. Членовете на органа са "тримата големи" - Панов, Колев, Цацаров, двама редови членове от двете колегии на ВСС, правосъдният министър и още един посочен от него член.

НИП се оказа важен през м.г., когато непременно трябваше да бъде махнат предишният шеф Драгомир Йорданов (западни посланици наблюдаваха лично в залата двата опита, след които той все пак бе сменен, б.а.). Йорданов поддържаше определен проевропейски курс с канене на съответните преподаватели и сътрудничество с други подобни организации от Запад.

Тогава двамата редови членове от Съвета, които са в УС - Светла Петкова и Мария Кузманова - верни бройки на мнозинството около Сотир Цацаров, изиграха важна роля, да се съберат гласовете, да бъде сменен той с Миглена Тачева (другите гласове бяха на самия Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и декана на Юридическия факултет на СУ Сашо Пенов, б.а.).

За да махнат Йорданов, Светла Петкова тогава изтъкна аргумента, че в института - който се помещава в малка стара сграда на ул. "Екзарх Йосиф" в София - "човек няма къде едно кафе да изпие".

Какво обаче ще реши Пленумът в четвъртък за Красимир Шекерджиев предстои да видим.