Турция е нашият най-голям съсед и по време на нашето председателство преговорите за присъединяване не трябва да се прекратяват окончателно, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел по време на срещата на върха на ЕС.

"Турция спазва стриктно споразумението си. Ердоган държи на думата си и България има нулева миграция", каза Борисов пред журналистите там.

Той спомена, че някои от държавите-членки са искали пълно прекратяване на преговорите.

"Само преди месеци много от вас отразяваха Харманли и знаете какво беше в България. И то с няколко хиляди мигранти. А представете си с няколкостотин хиляди мигранти какво ще се случи с нашата страна."

Според него идеята Турция да се присъедини към ЕС в близко бъдеще е нелепа, но вратата за нея не трябва да се затваря окончателно. Борисов изтъкна, че ако отношенията на Евросъюза с Турция се влошат, цялата отбранителна концепция на България и на ЕС се срива. България няма да може да удържи натиска като южен фланг на НАТО, каза още премиерът.

"Пред болшинството е по-добре да кажеш това, което всеки иска, с което се печелят избори. Но Турция е нашият най-голям съсед."

"Какво ще стане, ако Турция мине в друг лагер? 80 милиона, близо милионна армия идват на нашата граница. Така че тези, политиканите, които излизат и толкова лесно казват "Турция да изчезне", може да им спечели избори, но не може да им спечели войната. Така че мислим повече с главите си в такива моменти, отколкото с това кое публично би се харесало повече."

На въпрос дали подкрепя общата европейска отбрана, Борисов отговори:

"Аз съм един от моторите за нея."

"Когато преди няколко месеца ви говорех, там ме гледаха като еретик... Ама сега и президентът Макрон в Сорбоната го изговори", каза премиерът. "Има огромен напредък през последните шест месеца. Заговори се за сътрудничество, обща индустрия, разпределяне на тежестта, включително в производството в различните видове военна техника."

Премиерът призова да се ускори процесът за присъединяване на страните от Западните Балкани в ЕС. Той обяви, че договора за добросъседство с Македония, както и срещите с Гръция, с Македония, със Сърбия с Румъния, които са се провели и предстои да се проведат, срещат одобрение в Брюксел.

"Ако сега не се направят стъпки към тези държави, да тръгнат в пакет, никога няма да стане", коментира Борисов.

Той заяви, че българското председаателство на Съвета на ЕС, после тези на Австрия, Румъния и Хърватия дават възможност темата да бъде поставена на дневен ред.

"Те не могат да вървят в пакет, но перспектива трябва да има всяка една от тях. Ако народите сега не получат перспективата им за ЕС, няма защо да се чудим за влиянието на други държави извън ЕС в региона."

"Ние искаме всички народи на Балканите да усетят перспективата. Тук с Г-жа Могерини сме не само на едно мнение, но и сме си и направили план за следващи срещи, които ще проведем и в България."

Премиерът е скептичен, че споразумение за условията, при които Великобритания ще напусне ЕС, може да се постигне в срок. Такова му е "усещането" след срещата му с Тереза Мей.

"Консенсус няма да има. Разводът винаги е проблем за децата. Разводът никога не носи щастие. Разводът винаги е нещастие за един или за друг. Особено когато става дума за пари, за имоти, а в случая точно за това става въпрос"

На въпрос защо е песимист, Борисов отговори, че просто не е успял да стане оптимист.

"Великобритания си тръгва от ЕС и тук аз съм солидарен с думите на канцлера Меркел и на много други колеги. За нас е важно бъдещето на ЕС, а след тоа на Великобритания."

Борисов се срещна с британския премиер Тереза мей и обяви, че двамата са се договорили за визити, които да се проведат до края на годината.

Премиерът заяви, че армията иска да се отделят много пари от бюджета за въоръжаване, но според него е редно да му се посочи кой е противникът, за да прецени каква да е отбраната.

"Като дойде време говорим само да намалим санкциите срещу Русия, да ги махнеме. Ние сме "за". От една страна влизаме в такава полемика, от друга - дай да купуваме военна техника."

Относно парите за военна техника, премиерът каза, че ще бъдат отпуснати средства, но поетапно и според нуждите.

"Кое ми е по-важно за българите - да купя нов локомотив да не се пали лятото и да пътуват бързо българите до Бургас  или да купя бронетранспортьор наполовина?"

"Живял съм във времето, когато беше надпреварата във въоръжаването. Иимаше на пазара един вид сладолед, типов хлеб, а кренвирш да си купиш беше голяма работа. Кока кола и банани нямаше освен за Нова година, за да имаме танкове и артилерия. И всички тогава казваха: "Да, ама трябва да се пазиме от гърците и турците. Това беше доктрината. Ако отиваме на пак война, трябва да смениме всичко. Реорганизираме всичко, за да се въоръжаваме, въвеждаме казармата и почваме да готвим войници. Кое от двете е по-хубаво?"

Борисов коментира и обвинението на депутата от БСП Таско Ерменков, че председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров му е втори братовчед.

"Вчера един ахмак казал, че Драго ми бил братовчед... Той е от Търново, аз съм от Банкя. Как ми е братовчед?"