СИМОНА РУСЕВА

Германските национали, грабнали в неделя заветната купа на мондиала в Бразилия, поеха към Берлин с фалстарт.

Националният презвач “Луфтханза” предостави на тима на Йоахим Льов специален самолет “Боинг 747-8”, пуснат в експлоатация през 2012 г. С тази машина преди турнира националите долетяха до Сао Паулу и трябваше да излетят вчера от Рио де Жанейро. На боинга при кацането бе изписано “Фенханза”, а за връщането - “Самолет на победителите Фенханза”.

Малко преди снощи германските национали да се качат на борда на машината, в нея се е забила товарната платформа с багажа, съобщиха днес германските медии.

Самолетът е бил одраскан, но се е наложило той да бъде проверен за други повреди. Такива не са били установени, но поради техническата проверка боингът с командир Уве Щродайхер е излетял в 23 ч средноевропейско време, с 2 часа закъснение.
Това означава, че предвиденото за днес от 11 часа грандиозно посрещане на героите от Рио край Бранденбургската врата ще се забави. Хилядите фенове, които от снощи са на паметното място, за да си осигурят добри места, изобщо не са изнервени. Колкото и да се забави тимът, фиестата е гарантирана. За реда се грижат 600 униформени.

Националите летят в превъзходно настроение към родината, съобщават журналисти от борда на “Фенханза”.

“Чувстваме се прекрасно. Това е един от най-хубавите моменти в живота ми. Повече от влюбен съм в този тим”, цитиран е селекционерът  Йоахим Льов.

След кацането на берлинското летище “Тегел” тимът на Йоги ще се качи на специален мерцедес платформа. На него са изписани годините 1954, 1974, 1990 и 2014, през които германците завоюваха световни титли. Под тях има надпис “Цяла Германия поздравява националния отбор с победата”. Допълнителен детайл са и четирите звезди, монтирани на вратите на шофьорската кабина и над задните гуми.

13-метровият “Mercedes-Benz Actros 1863 LS” с мощност от 625 конски сили е произведен специално за посрещането днес на националите, твърдят от автомобилния гигант.

Новопроизведеният камион за триумфалната обиколка на световните шампиони из Берлин.

От 1990 г. “Мерцедес” е спонсор на националния отбор на ФРГ. Тимът победител от Рио ще се качи на мерцедеса-платформа след приземяването си на летището “Тегел”, ще обиколи централните булеварди на Берлин и ще спре пред Бранденбургската врата. 

Там футболистите герои ще се разпишат в Златната книга на Берлин и ще се потопят в еуфорията на феновете. Вероятно те ще останат около час, след което ще се отправят към дома за 3-седмична почивка. След това всеки състезател трябва да се яви в собствения си клуб.

Празникът обаче ще продължи до 17 ч с концерти на известни поп и рокгрупи.