Бивш работник в касапница, който има активи на стойност 550 милиона долара. Служител в транспортна фирма, притежаващ 573 милиона. Музикант, който държи 2 милиарда в офшорни фирми.

Звучи като мечта. Всъщност е Русия. И необикновено богатите имат две общи неща - не могат да обяснят откъде имат толкова пари и са роднини или близки приятели на руския президент Владимир Путин.

Мрежата за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) обаче разкрива, че тези пари всъщност принадлежат именно на руския държавен глава.

Всички в мрежата около Путин са били близки с него преди да стане президент. Роднини, приятели от детството. На кого руският президент вярва достатъчно, за да повери парите си?

Консултант за милиони

Михаил Шеломов е син на братовчедката на руския президент Любов Шеломова. Той работи за държавна компания за транспорт на нефт и нефтени продукти и като такъв печели сравнително скромна заплата. Въпреки това активите му са оценени на 573 милиона долара. Това включва дялове в банка "Россия", известна като банката на приятелите на Путин, "Согаз" и свързана с братята Ротенберг компания. Компанията на Шеломов Accept притежава мажоритарен дял в Igora Drive, фирма, която се занимава със строителството на писта за автомобилни състезания край Санкт Петербург. Той признава през репортери на OCCRP, че не е найсно с какво точно се занимават компаниите, които притежава.

Виолончелистът

Сергей Ролдугин

Сергей Ролдугин е семеен приятел на Путин и кръстник на най-голямата дъщеря на президента Мария.

Той не е бизнесмен, а музикант. Свири на виолончело. Въпреки това от разкритията в "Досиетата Панама" през 2015 г. стана ясно, че притежава над 2 млрд. долара в офшорни сметки. Парите са прехвърлени от дъщерна банка на руската дъжавна VTB, базирана в Кипър, както и от други приближени до руския президент, включително братята Ротенберг.

Сергей Ролдугин става известен заради разкритията в "Досиетата Панама".

Касапинът милионер

Пьотр Колбин се превръща от обикновен месар в милионер незнайно как и кога.

Пьотр Колбин също е бизък приятел на Путин от детските му години. Той води скромен живот, работил е като месар. В интервю от 2012 г. за "Ведомости", той казва, че не е бизнесмен.

Между 2005 и 2010 г. обаче той придобива 10% от притежаваната от Генадий Тимченко "Гунвор". Прехвърлянето на собствеността не излиза на светло до 2009 г., когато разследващи журналисти на "Новая газета" разкриват сделката и са заплашвани от адвокатите на фирмата. Колбин е инвеститор с участие 25.1% в проекта "Ямал" за разработване на огромно газово находище в Далечния изток. Той купува дял от "Газпромбанк" на стойност 81.8 милиона долара и го продава на Тимченко за 526 милиона през 2011 г.

Най-богатият човек до Путин

Генадий Тимченко е най-богатият сред приближените на Путин и според руското издание на "Форбс" състоянието му възлиза на 16 млрд. долара. Той притежава дялове от производителите на природен газ "Новатек" и "Сибур", "Стройтрансгаз", строителна фирма, която често печели договори с "Газпром".

Тимченко продава част от активите си след като САЩ налагат санкции върху приближени до Путин след нахлуването в Крим през 2014 г. Според Ройтерс, чест от дяловете си в "Сибур" той продава на съпруга на дъщерята на Путин Катерина Кирил Шамалов. Дъщерята на Тимченко Ксения Франк също забогатява рязко през последните години, след като баща ѝ прехвърля дяловете си в застрахователната компания на "Газпром" "Согаз" на нея.

След като САЩ налагат санкции върху него, Тимченко прехвърля част от активите си на дъщеря си.

Дъщерята на богаташа

Дъщерята на Генадий Тимченко Ксения Франк притежава дяло от "Согаз" на стойност 190 милиона долара според "Газпромбанк". Той прави всичко възможно да прикрие трансфера. "Не трябва да оставяме много на децата си. Трябва да ги отгледаме правилно и да им дадем добро образование. А след това да ги оставим да се справят сами", казва той в интервю пред ТАСС. Ксения Франк е омъжена за Глеб Франк - син на изпълнителния директор на "Совкомфлот" Сергей Франк.

Зетят

Кирил Шамалов е съпруг на по-малката дъщеря на руския президент Катерина Тихонова и син на приятеля му от детството Николай Шамалов. Кирил е лично облагодетелстван от решението на САЩ да санкционират руски компании и бизнесмени, защото Генадий Тимченко продава на него своите 17% от нефтохимическата компания "Сибур". Дотогава Шамалов работи като заместник-председател на управителния борд.

За да купи дела на Тимченко, Шамалов тегли кредит от "Газпромбанк", като гарантира с активите си в "Сибур". В борда на директорите на банката е неговият по-голям брат Юрий. Според руското издание "Ведомости" стойността на заема е над 2 млрд. долара.

Братята

Братята Ротенберг са приятели на Владимир Путин от детството. Спаринг партньорът на руския президент Аркадий притежава 2.6 млрд. долара, а брат му Борис - 1 милиард. Аркадий често печели държавни поръчки, които носят на фирмите му огромни приходи. Сред най-мащабните проекти, които той развива, е мостът от континентална Русия до анексирания през 2014 г. полуостров Крим. Той често печели договори с "Газпром" - строителната му фирма контруира газопреносни тръби в цялата страна.

Банкерът

Мажоритарният собственик на "банката на приятелите на Путин" също е под американски санкции.

Юрий Ковалчук е стар приятел на Путин и мажоритарен собственик на банка "Россия". САЩ налагат санкции върху банката и върху Ковалчук.

Крадецът

Николай Шамалов е бивш зъболекар и приятел от детството на Владимир Путин. Той става известен в участието си в схема за кражби от продажба на медицинско оборудване на държавни болници. Роман Абрамович и други бизнесмени даряват пари за болниците, Шамалов купува с тях оборудване на по-ниска цена, а остатъкът прехвърля в офшорни фирми. Парите са използвани за построяване на "двореца" на Путин на Черно море, а друга част отива за акции в банка "Россия".

Брокерът

Илхам Рагимов е близък приятел на Путин. Състоянието му е над 500 милиона долара, твърди руското издание на "Форбс". Той държи дял от компанията за недвижими имоти "Киевски площад", която получава само от наеми 1.2 милиарда долара годишно. Сред проектите на фирмата са няколко търговски центрове в Москва, хотели, включително известния "Радисън Роял" в руската столица.