Кметът на Батак Петър Паунов е обвинен в длъжностно престъпление и превишаване на правомощията си. 

Паунов е обвинен, че е променил собствеността на държавен имот край язовир "Батак" в общинска и го е продал за скромните 2400 лв. Това е нанесло щета на Министерството на земеделието, горите и храните, обясни Пламен Пантов, прокурор в Районна прокуратура-Пазарджик. 

Паунов управлява в града вече 12 години, избиран е 4 пъти с подкрепата на БСП. От партията обаче се разграничиха от него и обявиха, че от 4 години не е техен член - макар да са го подкрепили и на последния местен вот.

Заедно с тези обвинения дойдоха и редица други - общински съветници твърдят, че синът на Паунов - Крум - печели всички обществени поръчки в града. Това става чрез фирмата "Престиж-Паунов" ЕООД, чийто офис е на гърба на кметството, твърдят от града пред Нова тв.

"Синът на кмета на Батак работи чрез подставени фирми. Върти се порочен кръг, в който само негови фирми изпълняват всички поръчки на общината. Няма нещо, което да не се изпълнява чрез неговите фирми", казва Петър Балинов от Батак. 

Става дума за снегопочистване, строителни дейности в общината - поправка на пътища, тротоари, канализация. Когато не участвала директно в общински търгове, тя пак прибирала държавни пари, тъй като дружествата, които печелили поръчките, купували от нея бетон и други строителни материали.

"В общинския съвет внасяме искане за отстраняване на кмета", казва Атанас Коларов, общински съветник на ГЕРБ в града.

Вече и политическото ръководство на ГЕРБ поиска оставката на кмета.

Кметът се оказа в болнични от 9 октомври и не бе открит за коментар. Синът му отказа да говори.

По-късно депутатът от БСП Александър Симов обясни, че през 2015-а Паунов е напуснал БСП и затова партията няма как да му наложи каквито и да е санкции.

 "Ако се докаже вината му, той трябва да понесе пълната отговорност. Не трябва да се търпи който и да е самозабравил се местен властник да се държи по този начин", каза още Симов.

На въпроса дали БСП трябва да се извини за кмета на Батак, той отговори: „ГЕРБ извиниха ли се за Делян Добрев?” 

Засега Паунов остава на поста си, от прокуратурата все още няма да искат отстраняването му.