Опит за подмяна на исторически факти. Така българското Министерство на външните работи определи изявление на говорителката на руското МВнР Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи. Поводът бяха надписи върху Паметника на Съветската армия, гласящи: "100 години ционистка окупация". Според изявлението на Захарова това е "поредният акто на оскверняване на паметника" и "тези, които са го извършили, понятие си нямат от собствената си история".

Ето и цялата позиция на Дирекция "Пресцентър" на българското МВнР след изказването на Захарова:

Не Съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

По повод изявлението на говорител на МВнР на Руската федерация, пресцентърът на Министерството на външните работи на Република България заявява: 

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България.

Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.

Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите.