Преди 15 години Симеон Сакскобургготски бе премиер на България, а Бойко Борисов работеше за него. Сега Борисов е премиер, а Сакскобургготски го съветва по въпросите за европредседателството. Мислил ли е, че нещата ще се обърнат така? Този въпрос зададе в специално интервю с бившия министър-председател Бойко Василев в "Панорама" по БНТ тази вечер.

"Откровено казано - не, но ето, ситуацията е такава, и това е признак на еволюция, и то положителна", заяви Сакскобургготски.

Той отбеляза, че това България "да води" Европа е силна дума за европредседателството ни догодина, но смята, че ще сме готови за 1 януари 2018 г.

"Ролята ни е още по-важна, защото ни се е паднала в този период. Англия се изтегли, нашият ред дойде с 6 месеца по-рано. Убеден съм, че България като пълноправен и вече 10 години член на Съюза ще спомогне за справяне с нещата", каза бившият премиер.

Според него няма шанс ЕС да се разпадне изведнъж заради излизането на Великобритания.

Сакскобургготски коментира ситуацията в Испания с непризнатата независимост на Каталуня - от гледна точка на човек, живял там през по-голямата част от живота си. Според него ще е трудно да има нова независима република в Европа:

"Няма да скрия, че цялата тема е нещо много тежко, болезнено. Дано се преодолее по един законосъобразен начин. Сигналите, получени от цяла ЕВропа са пределно ясни - защото това и като прецедент би било вредно за много други страни."

Според него решението на крал Филипе да подкрепи правителството в Мадрид не нарушава неутралитета, а пази единството на Испания. На въпрос дали монархиите могат да служат като посредници в модерния свят, той отговори:

"Монархиите дават една добавена стойност, защото са вековни институции, натрупали са много опит."

Сакскобургготски заяви, че не иска да дава оценки на правителството, но подчерта своя стара теза - че трябва да се правят политики в дългосрочен план.