43-ма съдии от Софийския градски съд (СГС) в подписка застават зад номинацията на Величка Цанова за председател на съда. Общо право на глас има 113 съдии. Подписалите се настояват и за провеждането на общо събрание, на което да се направи официално предложение за гласуване за кандидатурата на Цанова, съобщава "Дефакто".
Временният ръководител на съда Десислава Попколева и по тяхно настояване е насрочила общо събрание на осми ноември.

Точката в дневния ред на събранието е: „Да направи предложение до ВСС съдия Величка Цанова да бъде избрана за председател на Софийския градски съд“.

Цанова е наказателен съдия и беше кандидат за председател на СГС през 2011 година, когато Владимира Янева оглави съда. Новото й издигане е втори опит на съдиите да излъчат свой кандидат в конкурса за ръководител.

Миналата седмица общото събранение на магистратите не одобри предложението за върховния съдия Геника Михайлова, а другите двама номинирани - Десислава Попколева и Владимир Вълков, не се съгласиха да участват в надпреварата.

СГС остана без председател, след като Калоян Топалов, избран през 2015 година, подаде оставка и напусна системата. До провеждането на избор за нов председател съдът се управлява от един от заместниците на Топалова - Десислава Попколева.

Междувременно утре съдия Евгени Георгиев от СГС, който също изяви желание да бъде кандидат, покани колегите си на среща.

Крайният срок за номинациите е 13 ноември.