Четири руски филма ще бъдат показани на „Киномания“. Първият и най-очакваният от тях е „Матилда“ – разказ за любовната връзка на император Николай II с балерината Матилда Кшесинска още отпреди коронясването му.

Най-обсъжданият филм в Русия през последната година тръгна в родината си с рекордни предварителни продажби на билети. И то въпреки отказаните в последния момент телевизионни реклами, съобщи пресслужбата на компанията разпространител на филма „Каро Премиер“,  цитирана от руската информационна агенция „Регнум“. Изглежда за този огромен интерес допринесе неволно най-вече личният кръстоносен поход на една жена срещу филма. Ако обърнем известната поговорка наопаки, можем да кажем, че вместо да извади очите, депутатката от партия „Единна Русия“  Наталия Поклонска, изписа веждите на „Матилда“.

„Още при предварителните продажби установихме рекорд – нито един филм не е носил такива приходи преди излизането си на екран — сподели шефът на компанията Алексей Рязанцев. — Филмът продължава да се представя много добре, в почивните дни го гледаха над 1 млн. души.“

Припомняме, че благодарение на кампанията, инициирана от Поклонска, представители на общественото движение „Царски кръст“ наричаха „Матилда“ „антируска и антирелигиозна пропаганда“, от организацията "Християнска държава – Свята Рус“ заплашваха с палежи собствениците на киносалони, които ще показват филма. Няколко кина отказаха да прожектират „Матилда“, а депутатката Наталия Поклонска неколкократно искаше от Главната прокуратура да забрани филма.

 

 

В началото на този месец руски изкуствен интелект, създаден от учени в Томск, направи анализ на филма на Алексей Учител и откри, че първоизточникът на сюжета на „Матилда“ бил американският филм от 2008-а „Съперници. Жаклин Кенеди и Мерилин Монро“, съобщава Информационният портал на Томска област. Към учените от Томския университет по радиоелектроника са се обърнали представители на обществени организации от Новосибирск с молба да определят наистина ли „Матилда“ е основан на реални събития. По-рано същият изкуствен интелект откри почти стопроцентово сходство между един от епизодите на „Междузведни войни“ и съветската киноприказка „Кашчей Безсмъртни“.

У нас „Матилда“ ще бъде показан първо на „Киномания“. Ето датите на прожекциите:

18 ноември, събота – 19 ч. НДК, Зала 1
19 ноември, неделя – 18,15 ч., „Одеон“
24 ноември, петък – 18,30 ч., Дом на киното
26 ноември, неделя – 17,45 ч., G8
30 ноември, четвъртък – 18,15 ч., Euro Cinema

Друг руски филм, „Ерата на първите”, разказва за първото излизане на човек в открития Космос, осъществено от легендарния космонавт Алексей Леонов през 1965 г. Всичко уж върви по план до момента, в който изведнъж радиовръзката прекъсва…

Режисьор е Дмитрий Кисельов, а в ролите ще видим Евгений Миронов, Константин Хабенски, Владимир Илин, Анатолий Котеньов, Александра Урсуляк, Елена Панова… „Ерата на първите“ може да се види на 18 ноември от 12,30 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Сред руските заглавия в селекцията на „Киномания“ е и „Prо любов. Само за възрастни”, на колектива от режисьори Павел Руминов, Наталия Меркулова, Алексей Чупов, Нигина Сайфулаева, Евгений Шелякин и Резо Гигинеишвили. Филмът е продължение на касовия хит „Про любов“ и разказва различни кратки истории за любовта – този път с фокус не върху откриването ѝ, а как да я задържим. Опитвани са различни варианти: с добрина, с готвене, чрез сексуални практики или размяна на партньорите…

Във филма участва и американски актьор Джон Малкович, а в останалите роли влизат Фьодор Бондарчук, Анна Михалкова, Ингеборга Дапкунайте, Гоша Куценко, Виктория Исакова, Равшана Куркова, Максим Матвеев. „Pro любов. Само за възрастни” ще има само една прожекция в рамките на „Киномания“ – на 19 ноември от 18,15 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

Болшой“ на известния режисьор Валерий Тодоровски може да бъде приет за руския отговор на „Черния лебед“ на Дарън Аронофски. История за красивия, но и суров свят на руския балет с дребните ежби, големите надежди и несломимите мечти на начинаещите балерини, разказана на фона на музиката на Чайковски.

"Площад Славейков"