Специализираната прокуратура е внесла в спецсъда обвинителен акт срещу Божидар Кузманов - Божо Кравата, и деветима участници в ръководена от него организирана престъпна група, съобщават от държавното обвинение.

Бандата ще отговаря за убийства, принуда, унищожаване на имущество, наркоразпространение и сексуална експлоатация и е действала в районите на Слънчев бряг, Несебър и Банско.

През юни 2016 г. сравнително неизвестният на обществеността дотогава Божо Кравата влезе в криминалните хроники, след като пред десетки чуждестранни туристи на Слънчев бряг се завърза истинска кървава престрелка между него и бригадата на Митьо Очите. Димитър Желязков прескочи трапа по чудо, но един от близките му Александър Ангелов бе убит на място.

Тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов се изказа живописно на място, че се касае за спор за "паркоместа".

Не така смята спецпрокуратурата:

Представените от обвинението доказателства сочат, че Кузманов е наложил в групата методите на принуда, изнудвания, нанасяне на телесни повреди и други силови действия спрямо лица, занимаващи се с търговска и таксиметрова дейност в Слънчев бряг и Банско, с цел да плащат месечни вноски на групата. По негова инициатива туроператори са били принуждавани да водят клиенти в заведенията, стопанисвани от фирми на Данаил Петков и Николай Иванов.

По разпореждане на Кузманов на 8 юни 2016 г. в заведение „4 You“ в Слънчев бряг е убит Александър Алексиев, извършен е и опит за убийство на Димитър Желязков. Като извършител на покушението над Алексиев пред Специализирания наказателен съд ще отговаря Тодор Славов, а за опита за убийство на Желязков - Радослав Димитров и Георги Иванчев.

Прокуратурата напомня, че обвинителния акт се основава както на събраните веществени доказателства, така и на заключенията на над 30 съдебни експертизи и на показанията на 121 свидетели.

Повечето участници в групата бяха задържани на 8 юни 2016 г. след стрелбата в ресторант „4 You“. Тогава Кузманов се укри и бе обявен за общодържавно издирване. Задържан бе на 19 октомври 2016 г., след като се предаде в Областната дирекция на МВР във Велико Търново. На 20 октомври 2016 г. Специализираната прокуратура му повдигна обвинение като ръководител на престъпната група.

Около случая се заговори открито в националните медии за куп зависимости на магистрати и полицейски шефове с едната или другата банда, но се мина само с отстраняване от работа на един следовател.

Предстои насрочване на съдебно заседание в Специализирания наказателен съд.