"Имам чувството, че опонентите ни от БСП не можаха да преглътнат изборната си загуба. Имаха усещането, че ще спечелят. Имам чувството, че те са обидени на този български народ, че трети път печели Бойко Борисов, а не те."

Това заяви днес пред БНТ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Бившият кмет на Пловдив коментира изказа на политиците, като главната тема отново бяха думите на червения депутат Иво Христов, че "80 на сто от българското население са дебилни".

"Направи ми впечатление, че не се спазват елементарни принципи на демокрацията в страна от ЕС. Когато минат изборите и се състави правителство на мнозинството, което и да е то, не се дава нито минута толераннс", констатира Гърневски.

Водещата отбеляза, че Борисов е говорил за "лош материал" и е казвал "и аз съм прост".

На което Гърневски отвърна, че още на втория ден след третата победа на ГЕРБ е започнала конфронтация. Езикът на реваншизма проговорил още от първата минута.

Спас Гърневски смята, че Иво Христов няма да подаде оставката, която бе поискана от ГЕРБ.

"Който веднъж прекрачи прага на Народното събрание, вече не е депутат на тези, които са го избрали, а на всички. Трябва да обединим интересите си и да намерим решение на важните за България неща. И след това може да остане време за политиканстване", каза депутатът.

И продължи:

"Един обича Русия, друг - Америка или Германия. Всеки може да е фен на даден народ заради култура, спорт, социални придобивки, начин на живот. В този парламент първата думичка, с която трябва да започваме, е "България".

Той припомни, че не е член на ГЕРБ, а е от гражданската квота. Но допълни, че тази партия отстоява неговите ценности - европейските.

На въпрос как политиците комуникират с хората Гърневски даде следния отговор:

"Ще ви кажа как комуникираме ние от ПГ на ГЕРБ. След приключването на парламентарния контрол в петък всички си тръгваме към районите, от които сме избрани. Постоянно контактуваме с хората, канят ни на срещи, да си изкажат болките. Не мисля, че политиците са се отделили от избирателите си."

След което отново се захвана с Иво Христов:

"Мисля,че г-н Христов - депутат, избран в Плодив, по време на кампанията имаше наченки на подобни изявления, в които не крие своята принадлежност към проблемите не на България, а на една друга страна. Той на практика изстреля един автоматичен откос към народа си. Този човек едва ли съзнава в момента, че с това изказване на един български депутат парламентът стигна най-ниската точка на падението си."

Екскметът на Пловдив изтъкна, че когато в ГЕРБ някой направи гаф, бива отстраняван.

И накрая Гърневски отново нападна БСП. Причина бе въпрос дали бюджетът за 2018 г. ще бъде прекроен, преди да бъде приет.

"Освен че БСП не можа да преглътне своята загуба, не може да преглътне и най-важното - че България е в икономически подем. Има политическа програма за развитие на страната в следващия мандат", отвърна той.