Картина на 500 години, за която се смята, че е рисувана от Леонардо да Винчи, беше продадена в Ню Йорк за рекордните 450 млн. долара, съобщава Би Би Си.

Творбата е известна като Salvator Mundi ("Спасителят на света").

Това е най-високата аукционна цена, която е получавана досега, и покупката беше посрещната с ръкопляскания в препълнената зала на "Кристис".

Леонардо да Винчи умира през 1519 г. За картината му Salvator Mundi се смята, че е нарисувана след 1505 г. Тя беше единствената творба на ренесансовия гений, която е частна собственост.

Наддаването започна от 100 млн. долара, последното предложение беше за 400 млн., като с таксите и данъците, които трябва да се платят, крайната стойност на покупката стана 450 300 000 долара. Купувачът, който запази анонимност, наддаваше по телефона.

Картината изобразява Христос - едната му ръка е вдигната, в другата държи стъклена сфера.

През 1958 г. тя беше продадена в Лондон само за 45 британски лири на аукцион. Тогава се смята, че тя е дело на последовател на Леонардо, а не на самия художник.

Дори и днес не е 100% сигурно, че картината е дело на Леонардо.

Но от "Кристис" настояват, че тя е автентична, като я представиха за "най-голямото преоткриване на картина през ХХ век".

Когато творбата се появява отново през 2005 г., тя предизвиква голям интерес като "загубения Леонардо".

Salvator Mundi - мистериозният шедьовър на Леонардо да Винчи

- Картината е продадена от фамилния тръст на руския милиардер Дмитрий Рибовлев, за когото се смята, че я е купил при частна продажба през май 2013 г. за 127,5 млн. долара.

- Принадлежала е на крал Чарлз I през XVI век и е "преоткрита" през 2005 г. 

Най-скъпо продадените картини досега

Interchange, Вилем де Кунинг - 300 млн. долара, продадена през 2016 г.  Експресионистичната творба е създадена през 1955 г. Купувачът е основателят на хедж фондове Кенет Грифин.

 „Кога ще се омъжиш?“ (Nafea Faa Ipoipo), Пол Гоген - 300 млн. долара, продадена през 2015 г. на мистериозен купувач, като според слуховете става въпрос за музей в Катар.

„Картоиграчи“, Пол Сезан - 250 млн. долара, продадена през 2011 г. Картината, рисувана в края на XIX век, е част от серия от пет части. Останалите са в най-престижните световни музеи.

„№ 17А“, Джаксън Полък - 200 млн. долара, продадена през 2016 г. на Кенет Грифин от американския бизнесмен Дейвид Гефън.