Няма данни на руски държавни агенции, които да потвърждават, че е имало инцидент на руска територия, който може да е предизвикал повишено ниво на замърсяване от радиоактивен изотоп.

Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

Вчера от Росгидромет - руската федерална служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда, признаха за наличието на радиоактивния изотоп рутений-106 в Уралските планини. То превишавало близо 1000 пъти допустимите норми.

Пробите били взети в Челябинска област, в стокилометровата зона около производственото обединение "Маяк" в град Озьорск. Там се преработва ядрено гориво.

Засега никой не е потвърдил, че източникът на инцидента е именно "Маяк". Но там са се случвали доста често аварии. Най-тежката от тях е станала през 1957 г. и е причинила гибелта на над 200 души.

Още преди месец експерти от държавните ядрени регулатори в Германия и Франция съобщиха за инцидент, който е станал в Русия или Казахстан, в диапазона между Урал и река Волга. Но той не е станал в ядрен реактор, тъй като при такава авария не е възможно във въздуха да бъде изхвърлен само рутений.

В резултат на инцидента над Европа се появил радиоактивен облак. Според специалистите той отдавна вече се е разсеял и не представлява сериозна заплаха за здравето на хората и околната среда.

Но експерти от френския Институт за изследване на ядрената сигурност - IRSN, предупредиха, че изпуснатото количество е значително. Ако заразяване от такъв мащаб стане във Франция, властите биха наредили мерки за опазването на хората, живеещи в радиус от няколко километра наоколо.

Същевременно властите в руската автономна република Башкортостан съобщиха, че на 26 и 27 септемри се изсипал рутениев "дъжд" над столицата Уфа. Съдържанието на радиоактивния изотоп обаче не било опасно.