Любопитен диалог между депутата от ГЕРБ и председател на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов и водещия Георги Любенов се разви в ефира на БНТ в неделя. Във втората част от разговора, когато стана дума пак за политика, а Рашидов разказа защо иска да се върне към творчеството и не иска да бъде министър, Любенов вметна, че явно гостът му е разбрал каква е цената на политиката. След това мисълта на депутата тръгна в следната посока:

Не е политика нашето, нашето е мръсотия. Политиката е висша професия, интересна игра, защото касае съдбите на хората...

Има нещо изместено в нас...  Ние сме изтървали границите на свободата и сме отишли в други граници. И това е нашата драма. Това ще пропъжда все повече хора. Съдя го го моя син, но това се случва със синовете и дъщерите на много други хора. И това е драмата на България. Ние ги образоваме добре... Ние инвестираме, държавата, в образование, създаваме квалифицирани кадри и ги изпращаме да служат на друга държава и да плащат данъци на друга държава. Тук остава това, което за чеп за зеле не става... Това е пътят за затриване на една държава.

- Вие, така, май до извода на проф. Иво Христов стигате ... (репликата за 800те процента дебилни - б.р.) - намеси се Георги Любенов. Отговорът на Рашидов бе:

- Демографията не е моя тема, но аз всеки ден с очите си виждам как се източва можещото, образованото, читавото, което разчита на две ръце и мозък и все повече остава, което не става за нищо. В смисъл - това, което навън не може да оцелее. Не е нуждо да стигам... То е очевадно и очебийно. Така е загинала цивилизацията на Египет...Така е загинала културата на маите...

Депутатът от ГЕРБ на два пъти предупреди, че страната ни е в опасност от изчезване и големи цивилизации са били претопявани. За ситуацията в родния парламент той обяви, че ако опозицията продължава да се държи така „инфантилно“, най-вероятно партия ГЕРБ ще управлява и след следващите избори.

Рашидов повтори, че общественото говорене е нехигиенично, от което е пострадал и лично той.

"Обичам свободията, а не свободата. Искам да се върна към амплоато си на творец. В България никой не е свикнал да се отказва. Благодаря на премиера Борисов, защото бях до последно в кандидатурата, но имам нужда от почивка. Непрекъснато имаше дежурни, които ме обвиняваха в кражби и измами", каза депутатът за това, че този път не е министър на културата. Той говори и за здравето си. 

Скулторът съобщи, че по повод рождения си ден на 14 декември ще направи изложба на творби от личната си колекция - западноевропейски картини -  живопис, както и реставрирани картини. Специално място ще намери и платно на Рембранд. Творбите са събирани с години.

През февруари догодина, по време на българското председастелство на Съвета на ЕС, предстои изложба с лични творби на Ражидов - непоказвани скулптури и рисунки, както и изложби в Люксембург и Третяковската галерия в Москва.